Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

14.05.2016. - Повећање површина под органском производњом велики потенцијал за будући развој српске пољопривреде

 

Конференцију „Италија-Србија партнерство у агробизнису“, организованој у заједничкој сарадњи Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Италије, земљом партнером овогодишњег 83. међународног пољопривредног сајма, односно Италијанске агенције за спољну трговину (ICЕ), данас су у Конгресном центру Новосадског сајма отворили министар проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и амбасадор Италије Њ.Е. Ђузепе Манцо.

 

Министар Богосављевић Бошковић је овом приликом истакла да је сарадња између Србије и Италије у сектору пољопривреде веома интензивна, да између две земље имамо потписане бројне споразуме који омогућавају бољи пласман пољопривредно прехрамбених производа, као и да бројне италијанске компаније из сектора пољопривреде послују у Србији.

 

Кроз заједничку дискусију на конференцији ће бити сагледано стање у неколико веома важних области, пре свега воћарске и органске производње, али и могућности за даље унапређење сарадње која је у обостраном инетересу привреда Србије и Италије.

 

 

 

 „Велики потенцијал за будући развој српске пољопривреде видим у повећању површина под органском производњом“, рекла је министар и прецизирала да површина под органском производњом у Србији последњих пет година има тендецију постепеног раста али да треба да их има много више.

 

У 2014. години површине под органском производњом су износиле 9.430 ха, што је за 14,6 % више у односу на 2013. годину. Једно од најзначајних повећања у 2014. години је забележено код површина под органском производњом воћа које су за 48% веће у односу на 2013. годину.

 

 

 

„Последњих година бележи се и раст извоза органских производа. Током 2014. године у односу на 2013. годину дошло је до повећања вредности извоза органских производа за чак 12%“, навела је министар Богосављевић Бошковић.

 

Прерадом органских производа се у Србији међутим, бави свега 67 предузећа и најзаступљенија је прерада воћа. „Овај сегмент производње морамо јачати, посебно узимајући у обзир да је реално стање техничко – технолошке опремљености пољопривредно – прехрамбеног сектора такво да захтева значајније инвестиције у опрему, технологију и јачањe производног ланца“ казала је министар и прецизирала да министарство у оквиру мера подршке посебан нагласак ставља на подршку инвестицијама у примарној пољопривредној производњи.

 

„Побољшање ситуације кроз инвестирање довело би до повећања продуктивности, конкурентности, као и технолошког оспособљавања наших произвођача у складу са ЕУ стандардима“, рекла је министар и додала да је инвестирање у сектор пољопривреде велика шанса. У циљу постизања још бољег квалитета српских производа, веће количине и већег континуитета у производњи, министар је указала на важност организованости наших произвођача и њиховог удруживања и појављивања на тржишту.

 

 

 

„Министарство ће са своје стране у наредним годинама сигурно настојати да подржи модерне тенденције савременог развоја различитих грана пољопривреде и увођење нових технологија у производњу“, закључила је министар и позвала све заинтересоване италијанске компаније и произвођаче да инвестирају у нашу земљу.

 

Њ.Е. Манцо обраћајући се присутнима на скупу изјавио је, између осталог, да извоз пољопривредно прехрамбених производа Италије износи 37 милијарди евра и да је то захваљујући томе што извозе високо квалитетне производе који сви препознају. Он је поручио да Србија такође треба да инвестира у производњу производа високог квалитета и да ће нам Италија у томе помоћи.

 

На конференцији су говорили многи стручњаци и произвођачи из области воћарства и органске производње о могућностима сарадње кроз удруживање.

NazadSve vesti


16349423