Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

10.12.2015. - Економски развој и јачање конкурентности сточарске индустрије директно зависе од здравственог статуса домаћих животиња

Позитивни економски ефекти у промету свиња и производа од свињског меса у директној су вези са добијањем статуса земље слободне од класичне куге свиња и успостављањем одрживог механизма надокнаде штете у случају појаве заразних болести животиња. Ово је један од закључака Националне конференције коју је данас 8. децембра 2015. године, организовала Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине, у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији.

 

На конференцији су представљени резултати двогодишњег пројекта “Изградња капацитета за развој националног компензационог фонда за сузбијање заразних болести животиња и друге услуге“, који финансира Европска унија.

 

„Конкретно, у оквиру овог пројекта, урађено је много на усклађивању домаћег законодавства са стандардима Европске уније у области контроле класичне куге свиња и беснила. Израђени су стратешки планови и документи који треба да омогуће да се њиховом доследном применом стекне статус земље слободне од ових болести, што је вишеструко значајно за здравље људи и животиња и за економију земље“, истакао је државни секретар у Министарству пољопривреде Жељко Радошевић на отварању Конференције.


В.д. директора Управе за ветерину Миодраг Петровић је рекао да се допринос економији земље огледа у стабилизацији националне производње и промета свиња, рехабилитацији извоза свиња и свињског меса и повећању поверења потрошача у безбедност хране и квалитет производа.

 

Уз подршку међународних стручњака, препоручена су решења за формирање Националног компензационог фонда који треба да представља гаранцију за надокнаду штете у случају појаве заразних болести. Подељена финансијска одговорност између Владе Републике Србије, примарне индустрије и индустрије прераде и појачана одговорност власника животиња за узгој здравих животиња, су прави пут за остварење националних циљева.


Шеф трећег сектора операција Делегације ЕУ у Србији Рихард Маша је нагласио да Европска унија даје приоритет превенцији и контроли болести животиња кроз заједничко законодавство у овој области и охрабрује одговоран и свеобухватан приступ у коме државнa администрацијa, произвођачи и индустрија имају свој део одговорности у процесу заштите здравља људи и животиња, јер је једно са другим уско повезано.

Управа за ветерину је, уз подршку ЕУ пројекта, широм Србије организовала обуке у циљу јачања капацитета свих ветеринарских служби и успостављања чвршће сарадње између ветеринара, инспекције, произвођача, одгајивача и Управе. Посебан акценат обуке био је на планираној интензивној и свеобухватној вакцинацији свиња против ККС, која би требало да буде спроведена  на територији целе Србије у наредној години, почев од 1. јануара 2016. године. Европска унија је финансирала набавку шест милиона доза вакцина као вид подршке искорењивању ККС у Србији, док ће Република Србија обезбедити средства за бесплатну вакцинацију и појачати капацитете за мониторинг и инспекцијску контролу спровођења вакцинације и контроле промета свиња.

 

Ова опсежна и интензивна акција је неопходни корак ка достизању крајњег циља – престанка вакцинације против ККС, што је један од кључних услова за стицање статуса земље слободне од ККС, што ће омогућити промет живих свиња и производа од свињског меса на европско тржиште и друга тржишта где постоје слична ограничења у промету свиња због класичне куге свиња. Акцијом ће се обезбедити знатно бољи обухват вакцинације него до сада, као и унапређење нивоа биосигурности и промету свиња, што су били кључни разлози који су угрожавали потпуно искорењивање куге свиња.


Национална конференција је окупила велики број међународних и домаћих стручњака који се баве контролом и сузбијањем заразних болести животиња, ветеринаре, ветеринарске инспекторе, епизоотиологе, представнике примарне производње и индустрије прераде, представнике Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Делегације Европске уније у Србији.

 

Пројекат финансира Европска унија, а спроводи Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине уз техничку подршку Европске консалтинг групе, која је на челу конзорцијума који чине Trangsatec, IAC и Ankey.

NazadSve vesti


17310227