Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

21.08.2015. - Богосављевић Бошковић: Завршетак радова на уклањању 818 тона опасног историјског отпада из Прве искре, Барич

„У току је завршетак радова на уклањању 818 тона опасног историјског отпада из предузећа Прва искра, Барич, који ће бити завршени до почетка септембра, 3 недеље пре уговореног рока. Ово је само један од пројеката који се спроводе по први пут у историји и Министарство ће у нередном периоду трајно и безбедно збринути отпад са укупно 12 локација“, рекла је министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић приликом обиласка Прве искре.

Министар Богосављевић Бошковић је истакла да су Првој искри, Барич и ЕКО – гас МГС Шабац, у току завршни радови, и најавила да је Министарство потписало Уговор за измештање и трајно збрињавање опасног отпада из 10 предузећа у реструктуирању и стечају и то: Вискоза – Лозница, Концерн Петар Драпшин Младеновац, ХИ Жупа – Крушевац, ИМТ – Београд, Зорка обојени метали – Шабац,  Зорка центар за истраживања – Шабац, Утва авиокомпанија – Панчево, Минел трансформатори – Рипањ, ПД Ливница Топола- Топола, ИМТ фабрика мотокултиватора и мотора – Књажевац.

 

„Рок за завршетак радова за трајно и безбедно збрињавање са нових 10 локација је 120 дана од потписивања уговора, док је укупна вредност ових пројеката је 230 милиона динара. Средства за измештање су обезбеђена буџетом Министарства у овој години“, нагласила је министар.

Богосављевић Бошковић је нагласила да је ово само почетак акције и да ће се пројекти збрињавања опасног историјског отпада наставити и у следећој години.

 

„С обзиром на количину опасног отпада и чињеницу да је Прва искра лоцирана на обали Саве и Колубаре узводно од Макиша места одакле се Београд снадбева водом, ова локација препозната је као велики потенцијални еколошки проблем, зато је и била међу приоритетима у решавању проблема историјског отпада. Због дотрајалости амбалаже у којој је тренутно складиштен отпад опасност по загађење земљишта и подземних вода је велика, а тиме и опасност по здравље људи и животну средину. У праћење измештања поред служби Министарства укључен је и штаб за ванредне ситуације као и локална самоуправа општине Обреновац“, рекла је министар.

NazadSve vesti


17322847