Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

03.06.2015. - Богосављевић Бошковић: Министарство ће суфинансирати санацију штете од ледолома

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић обишла је, 02. јуна 2015. године, Шумско газдинство „Бољевац“ и Шумско газдинство „Ниш“, где су у току радови на санацији терена који су у децембру прошле године били погођени ледоломима.

„Министарство ће суфинансирати санацију и пошумљавање у наредном периоду, како за шуме у државном, тако и за шуме у приватном власништву, и то са средствима које је обезбедило, у вредности од 64 милиона динара у 2015. години. Кроз Акциони план који је усвојен, a кроз неопходна пројектована средства у вредности од 486 милиона динара, спроводиће се мере санације које ће обухватати успостављање шумске путне инфраструктуре, садњу и сетву нових садница, као и мере заштите четинарских шума“ рекла је министар Богосављевић Бошковић након обиласка шума које су крајем прошле године уништене ледоломима и ледоизвалама.

„Ово је почетак санирања штете која је изазвана елементарном непогодом а која је значајно оштетила шумски екосистем у 5 управних округа. У сусрет Дану заштите животне средине, морам да подсетим да су шуме драгоцени природни ресурс који је, осим дрвне масе и плодова, значајан у заштити земљишта, воде, ваздуха, велики је извор кисеоника и представљају плућа једне регије. У наредном периоду ће се радити на пошумљавању и обнављању шума, како ниских, тако и високих, али и на очувању ресурса. Циљ је повећање удела шумарства у економском и привредном развоју друштва.“ подвукла је министар пољопривреде и заштите животне средине.

Овом приликом је представљен и Акциони план санације ледолома и ледоизвала којим су детаљно предвиђене мере санације у периоду 2015-2018. године.

Министар Богосављевић Бошковић је са помоћником министра Слободаном Ердељаном, в.д. директором „Србијашума“ др Предрагом Алексићем и в.д. директором Управе за шуме Министарства пољопривреде и заштите животне средине Сашом Стаматовићем посетила и етно парк Калиновица на Озрену и водопад Рипаљка код Сокобање.

NazadSve vesti


17311300