Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

14.05.2015. - Богосављевић Бошковић: „Удруживање пољопривредника кључ опстанка и даљег развоја“

„Нема сумње, раст конкурентности пољопривреде у великој мери зависи од формирања ефикасног тржишног ланца, ланца који укључује широк спектар нових производа, услуга и учесника. Унапређење тржишног ланца у свим његовим сегментима, један је од услова јачања и ефикасности сектора пољопривреде, тј. његовој способности да тржишту испоручи у континуитету довољне количине здравствено безбедних и квалитетних пољопривредних производа“, рекла је министар пољопривреде и заштиет животне средине Снежана Богосављевић Бошковић у свом уводном обраћању на панел дискусији о организацији произвођачких група, организација у Србији и искуствима Холандије, Хрватске и Србије у овој области.

Министар Богосављевић Бошковић је истакла да пољопривредни произвођачи сами најчешће не могу да нађу пут ка захтевном тржишту, посебно данас када на истом у значајној мери присутни велики трговински ланци, као и да са друге стране, за своје производе често не остварују адекватну цену, па и доходак који стичу кроз своју производњу не ретко за њих не значи сигурну егзистенцију и опстанак у руралним подручјима.

„Пољопривредници често исказују своје незадовољство и очекују од државе да им помогне. Удруживање пољопривредника у произвођачке организације кључ су њиховог опстанка и даљег развоја. Произвођачке организације имају нарочито важну улогу у организацији пласмана производа, али и у пословном повезивању и промоцији“, нагласила је министар.

Министар Богосављевић Бошковић је на крају закључила да је Министарство  препознало важност доношења релевантног закона, закона на основу кога би се различитим мерама уредило тржиште у појединим секторима пољопривредне производње и створили механизми за активирање појединих мера заштите произвођача. Министарство, у том смислу, интензивно припрема предлог адекватног Влада ће у наредном периоду предузети низ активности ка унапређењу институцијалног оквира и подршке свим видовима пословног повезивања и удруживања, при чему посебна пажња ће бити посвећена подршци удружењима произвођача.

На панелу се обратио и амбасадор Краљевине Холандије Лоран Стоквис, који се захвалио министру Богосављевић Бошковић што је узела учешће у панелу и истакао важност тржишне оријентације пољопривредних произвођача и њихове способности да препознају и примене иновације, како би били конкурентни.

Ова панел дискусија организована је са циљем да се ближе представи добра пракса произвођачких организација пољ.произвођа у ЕУ, као и да се поделе искуства у том смислу са гостима из Холандије и Хрватске.

NazadSve vesti


17310071