Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

30.04.2015. - Појачане контроле ветеринарске инспекције поводом првомајских празника

У време наступајућих празника услед повећаног промета хране животињског порекла ветеринарски инспектори Министарства пољопривреде и заштите животне средине, поред редовних, спроводе и појачане, такозване, акцијске контроле, у свих 25 округа на територији Републике Србије.

Појачане контроле раде се у складу са анализом ризика и на местима где се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња.

Ветеринарски инспектори обавили су, током првог тромесечја 2015.године, 1.278 ванредних службених контрола у објектима за промет на мало који су ризични. Током контрола утврђено је 306 неусаглашености, донето 288 решења и поднете 119 пријаве надлежном Суду због кршења одредби Закона о безбедности хране. Из разлога небезбедности о потрошаче, у поменутом периоду искључено је из промета и нешкодљиво поништено 5.551,65 килограма меса и производа од меса, 839,8 литара млека и производа од млека, 661,9 килограма рибе и производа од рибе, 4.563 јаја и производа од јаја и 41,5 килограма остале хране животињског порекла.

Ветеринарска инспекција обавља стални надзор у објектима који производе, складиште и излажу у промет храну животињског порекла. Контроле безбедности и квалитета хране у промету спроводе се континуирано, кроз самосталне, организоване и контроле по пријавама потрошача. Контролишу се сви субјекти који стављају храну животињског порекла у промет – специјализовани малопродајни објекти (месаре, рибарнице, продавнице млечних производа), продавнице деликатеса, самопослуге, мегамаркети, ресторани, посластичарнице, пекаре, киосци брзе хране и зелене пијаце.

Апелујемо на потрошаче да храну купују на местима која су за то регистрована и храну која је прописно декларисана као и да пријаве сваку сумњу на неправилност надлежној ветеринарској инспекцији како би могли предузети законом прописане мере и санкционисати субјекте у пословању са храном код којих се те неправилности утврде.

NazadSve vesti


17311422