Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

14.04.2015. - Богосављевић Бoшкoвић: Нeдoвoљнa улaгaњa глaвни узрoк пoплaвa

Скоро 12 месеци након прошлогодишњих поплава које су нанеле велике штете широм Србијеи и даље се, поред ванредне одбране, на 97 локација спроводе мере санације водних објеката.

Према речима министарке пољопривреде и заштите животне средине, Снежане Богосављевић Бошковић, одмах након повлачења поплавног таласа, у јуну 2014. године сачињен је Програм обнове оштећених водних објеката, утврђен Уредбом Владе, а његова вредност износи 1,687 милијарди динара.

“Поплаве су имале карактер елементарне непогоде и биле су најгоре забележене у последњих 100 година на нашим просторима. Нанета су велика оштећења, па поменути програм обухвата хитне интервенције, санацију водних објеката, као и истражне и студијске радове”, изјавила је она за ГЗС.

Хитне интервенције спроведене су током одбране од поплава затварањем пробоја на насипима и обалоутврдама на 55 најугроженијих локалитета, објашњава министарка. Ванредна одбрана је прошле године је иначе спроведена на 1120 километара објеката за заштиту од спољних вода и на 1070 километара на подручјима која се бране од унутрашњих, подсетила она.

“Влада је у септембру усвојила закључак о програму обнове оштећених водних објеката, а укупна вредност радова је 1,411 милијарди динара. Они су у току и требало би да буду завршени до краја маја”, наводи Богосављевић-Бошковић.

Она додаје да су истражне и студијске активности посебно важне, па је тако у 2014. Институт “Јарослав Черни” извршио експертизу о стању система одбране од поплава и санацији оштећења.

Упркос укањању оштећења потребно је радити на унапређењу мера заштите од поплава, напомиње министарка, нарочито због тога што су годинама улагања у одржавање постојећих и подизање нових насипа била знатно мања од потребних.

“На пример, према речима само за одржавање 2000 километара насипа и мрежа канала за одводњавање у централној Србији годишње је потребно око 2,5 милијарди динара. Од 2008. године улагано је тек 25-40% неопходних средстава. Нема сумње да је ово основни разлог због чега је дошло до поплава и штета, а рачун због тог немара и недомаћинског понашања је стигао на наплату”, казала је она.

Министарка поручује да су потребна знатна средства за припрему техничке документације и обављање радова на приоритетним локацијама. Како каже, спремни су пројекти унапређења заштите од поплава за најугроженија подручја, попут изградње и обнове насипа и регулисаних корита на Сави у Мачви, Црници у Параћину и Ресави у Свилајнцу.

“Ови пројекти вредни 15,7 милиона евра пријављени су за финансирање из предприступних фондова ЕУ, а радови би требало да почну овог пролећа. За ову годину је планирана је и реконструкција заштитних објеката на реци Рашкој у Новом Пазару, Јасеници у Смедеревској Паланци, Моравици и Јужној Морави у Алексинцу и у месту Радујевац на Дунаву код Неготина, а вредност радова је 8,35 милиона евра”, каже она.

Све то говори да Влада и Министарство пољопривреде и заштите животне средине, упркос наслеђеним тешкоћама, одговорно и системски приступају унапређењу система заштите од поплава, који је годинама запостављан, поручује Богосављевић-Бошковић.

Глас западне Србије

NazadSve vesti


17612614