Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

27.03.2015. - Министар пољопривреде: Забуна око извоза је техничке природе

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да извоз воћа и поврћа на тржиште Русије није угрожен. Поводом сумње да Србија, наводно, реекспортује јабуке у Русију, указала је да је дошло до забуне техничке природе која је у међувремену отклоњена.

Забуна техничке природе настала је због недостатака и кашњења у слању документације, која прати извоз пољопривредних производа у Русију, објаснила је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић гостујући у емисији Око на РТС-у.

Навела је да је прошле године Србија произвела око 340.000 тона јабука и само у Русију извезла 124.000 тона.

Одговарајући на питање које је и руска страна поставила – одакле у Србији толике јабуке – министарка пољопривреде је појаснила да је из Москве стигло питање колики је обим производње јабука у Србији и одговор је већ достављен.

Сваку пошиљку воћа и поврћа у Русију прати фито-сертификат, који доказује да је роба пореклом из Србије, објаснила је министарка и тиме одбацила инсинуације да је Србија имала реекспорт прехрамбених производа, посебно јабука, на тржиште Русије.

Када је реч о захтеву произвођача за интервентни откуп вишка свињског меса у Робне резерве, који траже домаћи произвођачи, министарка пољопривреде је рекла да је постигнут договор и усвојен као закључак Владе.

Откупна цена за прву категорију свиња од 95 до 110 килограма је 170 динара по килогарму или 11 килограма меркантилног кукуруза, за другу категорију товљеника од 110 до 130 килограма, цена је 150 динара или 10 килограма кукуруза по килограму и за трећу категорију свиња тежих од 130 килограма, откупна цена је 140 динара или девет килограма кукуруза, навела је ресорна министарка.

Сада следи технички део посла, а то је хитан интервентни откуп товљеника и до истека рока, који траје до сутра, кланичари треба да се пријаве за тај посао прераде свињског меса, додала је Снежана Богосављевић Бошковић.

Због међусобних санкција Русије и ЕУ, Србија се нашла под притиском тржишних вишкова прехрамбених производа из ЕУ, рекла је министарка пољопривреде и поручила да ће Србија максимално заштитити домаће тржиште.

Кад је реч о увозу млека у праху из ЕУ, Снежана Богосављевић Бошковић је подсетила да се Србија Споразумом о стабилизацији и придруживању обавезала према ЕУ да ће либерализовати тржиште и уклонити царинске препреке за увоз хране из Уније, као што је млеко у праху и други млечни производи, и најавила да ће држава учинити све да заштити домаћу прехрамбену производњу.

NazadSve vesti


16349560