Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

10.03.2015. - Национална референтна лабораторија почела са радом

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и Њ.Е. aмбaсaдoр Majкл Дeвeнпoрт, шeф Дeлeгaциje EУ у Рeпублици Србиjи, су данас, 09. марта 2015. године, свечано пустили у рад Дирекцију за националне референтне лабораторије. 

Министар Богосављевић Бошковић се на почетку обраћања присутнима захвалила Влади РС, Европској унији и  запосленима који су омогућили да НРЛ што пре почне са радом.

„У периоду од 2004. до 2014. године, Европска унија је за адаптацију и изградњу објекта, опремање и у обуку особља у комплексу Дирекције уложила близу 8 милиона евра (7,880,735 евра). Вредност лабораторијске опреме која се сада налази у Дирекцији и коју је донирала Европска унија је 1,450,262 евра, а Република Србија је у 2014. години уложила око 40 милиона динара за комплетирање опреме фитосанитарне и семенске лабораторије, док су у овој години обезбеђена додатна средства из буџета Републике Србије за набавку недостајуће  опреме лабораторије за испитивање млека.“ рекла је министар Богосављевић Бошковић у Батајници.

Она је истакла да је заштита здравља потрошача, обезбеђивање становништва квалитетном и здравствено безбедном храном и стварање амбијента за профитабилну и јефтину производњу довољне количине хране, намењене не само домаћем тржишту већ и за пласирање на друга тржишта, међу основним циљевима развоја Републике Србије.

„Како би се омогућио ефикасан рад индустрије и уједно заштитила земља од уношења најразличитијих заразних болести и биљних штеточина, потребно је поред осталих делова званичне контроле, обезбедити и систем независне и поуздане лабораторијске контроле.

 

Овакве лабораторије представљају, не само подршку званичној контроли, већ и потенцијал за даљи научно истраживачки рад у области пољопривреде, безбедности хране и заштите здравља потрошача а такође, обезбеђују и највиши ниво поузданости лабораторијских испитивања и у складу су са хармонизацијом прописа са ЕУ.“ рекла је министар Богосављевић Бошковић и додала да је стручност упосленог кадра решена уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за заштиту биља и животну средину, што је доказ одличне сарадње између министарстава Владе РС.

Majкл Дeвeнпoрт, шeф Дeлeгaциje EУ у Рeпублици Србиjи је поводом свечаног пуштања у рад НРЛ подвукао да је безбедност хране регулисана великим бројем правних аката у Европској унији који обезбеђују да све земље Европске уније, али и земље кандидати имају несметан проток добара,  али и заштиту хране и потрошача у свим фазама од фарме до трпезе.

„Мрежа лабораторија је важан елемент система безбедности хране у складу са Европским и међународним стандардима која помаже у заштити здравља и безбедности потрошача. Улога је да помогне у примени јединствених стандарда и метода провере квалитета намирница и да подржи државну администрацију у информисању јавности“ рекао је Девенпорт.

Пуштању у рад НРЛ су присуствовали и министри у Влади РС Срђан Вербић и Јадранка Јоксимовић

 

NazadSve vesti


17381055