Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

27.11.2014. - Саопштење поводом најаве повлачења компаније „Eнeргo Зeлeнa“

Надлежне институције Републике Србије нису могле да испуне захтеве белгијске компаније „Eнeргo Зeлeнa“,  јер би њиховом реализацијом био успостављен монопол ове компаније у сектору прераде животињског отпада.

 

Наиме, компанија „Eнeргo Зeлeнa“ је тражила од српске стране да јој се уступе државне кафилерије и обезбеде субвенције државе чиме би се успоставио њен доминантан положај.

 

Компанија „Eнeргo Зeлeнa“  је своје пословне пројекције заснивала и на увозу животињског отпада у Србију што је забрањено, како законима Републике Србије, тако и законима ЕУ, са којима имамо усклађене стандарде  у тој области.

 

Република Србија је још 2006. године ускладила законски систем са системом ЕУ када је реч о категоризацији споредних производа животињског порекла по ризицима.

 

У марту месецу 2014. године формирана је радна група која ради на проналажењу системског решења при чему су биле консултоване све кафилерије, укључујући и компанију „Eнeргo Зeлeнa“, која из нама непознатих разлога  није желела да сачека изналажење решења које би било прихватљиво за обе стране.

 

Суочена са нереалним и неочекиваним захтевима компаније „Eнeргo Зeлeнa“, српска страна је кренула у убрзано оспособљавање постојећих капацитета, те се не очекују никакви значајнији поремећаји по питању функционисања тог сектора, а такође, постоје и друге, законом дозвољене методе прераде животињског отпада.

 

Тврдње да је отежано пословање инвеститора не стоје, обзиром да, у исто време када компанија „Eнeргo Зeлeнa“ најављује повлачење са српског тржишта, други страни и домаћи инвеститори желе да улажу у прераду животињског отпада.

Српска страна искрено жали што није постигнут договор.

 

У сваком случају остајемо отворени за дијалог, али у оквирима које су реално применљиви у Републици Србији.

 

NazadSve vesti


17187855