Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

21.11.2014. - Потписан протокол о сарадњи Србије и Мађарске

„Протокол који смо потписали на овом заседању, обавезује нас да у наредном периоду наставимо рад и заједничке активности, у циљу даљег јачања трговинско економске сарадње“, изјавила је данас копредседник српске стране и министар пољопривреде и заштите животне средине, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, поводом завршеног VII заседања Заједничке комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Мађарске.


Радом Комисије била су обухваћена питања унапређења билатералне економске сарадње, посебно резултати робне размене, као и заједничке мере за развој пословних активности, које укључују области трговине, улагања, малих и средњих предузећа, аутоиндустрије, затим развој инфраструктуре и енергетику, пољопривреду и заштиту животне средине укључујући водопривреду, информационе технологије и информационо друштво, научну и технолошку сарадњу, регионалну и прекограничну сарадњу, туризам, област здравства, медицинскку и фармацеутску индустрију.


„Паралелно са заседањем, у организацији привредних комора две земље одржан је Пословни форум, на коме је учешће узело преко 60 компанија из обе земље. Заступљени су били сектори енергетике, аутоиндустрије, пољопривреде, водопривреде и информационих технологија“, истакла је министар Богосављевић Бошковић и додала да су сви договори на државном и пословном нивоу усмерени на даљи развој економских односа и сарадње, која је већ сада, како је истакла министар, на завидном нивоу.


Министар Богосављевић Бошковић исказала је тежњу Србије и Мађарске да се у наредном периоду постигну још бољи резултати, што конкретно подразумева, да се у трговини премаши до сада рекордан ниво од 1,2 милијарде евра годишње размене, пре свега, даљим повећањем српског извоза у Мађарску. Током заседања поновљен је значај железничког коридора X, односно пројекта модернизације и реконструкције пруге Београд -Будимпешта, чија се реализација разматра у оквиру сарадње ЦИЕ-НР Кина, чиме би се  у инфраструктури постигла већа повезаност у друмском, железничком и водном саобраћају. Један од сталних пројеката на коме сарађују обе земље је успостављање нових, и модернизација постојећих граничних прелаза. Када је реч о енергетици, заједнички је интерес, додатно повезивање електроенергетских система, сарадње на плану таранзита нафте, складиштења гаса, као и заједнички пројекти у области обновљивих извора енергије.


„У пољопривреди постоји спермност за сарадњу у области руралног и регионалног развоја, ветеринарства, безбедности хране и заштите здравља људи, као и у области заштите животне средине и водопривреде, где је посебно истакнут значај сарадње на сливу Дунава, Тисе, као и у региону Карпата. Такође, досадашња сарадња кроз Twinning и TAIEX пројекте са партнерима из Мађарске је посебно позитивно оцењена и очекујемо да се настави“, рекла је министар Богосављевић Бошковић.

У области регионалне и прекограничне сарадње, министар Богосављевић Бошковић напоменула је значај даљег сповођења ИПА Програма прекограничне сарадње Србија-Мађарска 2014-2020., као и да је договорено интензивирање сарадње у областима науке и технологије, информационих технологија, медицинске и фармацеутске индустрије, туризму и заштити потрошача.


„Трговинска размена између Србије и Мађарске у току прошле године је била најбоља до сада. Циљ је обема странама да се у овој и наредним годинама та размена још више увећа  “, изјавио је копредседник мађарске стране у Комисији и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и додао да ће Мађарска, због традиционалног пријатељства, бити одлучна у подржавању Србије на путу европских интеграција.


Заседање Комисије, одржава се на основу Споразума о економској сарадњи, потписаног између Србије и Мађарске 2005. године.

NazadSve vesti


17438061