Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

17.11.2014. - Министарство предлаже да у наредној години субвенције и премије остану исте

“Субвенције и премије у пољопривредној производњи нису смањене за ову годину без обзира на ребаланс буџета. Након стручне анализе, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, предложиће Министарству финансија, Влади Републике Србије и Народној скуштини РС да и за следећу годину буду исплаћиване субвенције и премије и то 100 евра по хектару за земљораднике и 7 динара по литру премије за млеко. Предложићемо такође, да критеријум за остваривање права на субвенције у биљној производњи буде 20 хектара а не 100 као до сада.“ рекла је данас , гостујући у емисији „Око“, министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.


Говорећи о премијама за млеко, министар Богосављевић Бошковић је упозорила да Министарство не може тренутно бити задовољно ефектима тренутне мере али да ће предложити да и убудуће премије остану исте јер се мора зауставити смањивање броја музних крава а сточарство мора бити приоритет у наредном периоду.


Министар Богосављевић Бошковић је нагласила да је потребно урадити анализе и рационално користити средства аграрног буџета као и да Министарство предлаже мере за које се процењује и верује да ће дати резултате а свака мера која се спроводила у протеклих 10 година а није дала резултате и произвела је занемаривање овог сектора мора бити замењена ефектном мером.


„Неопходно је да се са више средстава подстиче пољопривреда али наше могућности су тренутно 5 % националног буџета и морамо што пре ући у програме који ће омогућити коришћење средстава из ортприступних фондова ЕУ.“ објаснила је министар Богосављевић Бошковић.


Коментаришући већу могућност извоза пољопривредних производа на тржиште Руске Федерације, министар Богосављевић Бошковић је изразила оптимизам наглашавајући да читав процес извоза побољшавају контроле извозника и одобрења наших стручних служби као и скраћена извозна процедура на 30 до 60 дана.


Министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић је током емисије посебно нагласила да је лимун увезен за потребе тржишта у Србији безбедан за људску исхрану што су потврдиле, како редовне, тако и ванредне, контроле стручних служби.

NazadSve vesti


17617022