Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

26.08.2014. - Ima li Srbija mlečne proizvode za Carinsku uniju?

Ruski organ za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda Roselkhoznadzor objavio je danas kako je dozvolio uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Belorusija, Kazahstan i Rusija. Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski izjavila je večeras za RTV da je ova mera za domaće proizvođače mleka pozitivna, ali da će je teško iskoristiti. … Odluka je doneta pošto su prihvaćene garancije srpske veterinarske službe i rezultati ekspertske analize koji ukazuje da su nedavno utvrđene manjkavosti uklonjene, prenose RIA Novosti.

Roselkhoznadzor izražava i spremnost da stavi još dve srpske firme sa sektora mlekarske industrije u registar organizacija i individualnih proizvođača uključenih u proizvodnju, preradu ili skladištenje proizvoda koji se isporučuju Carinskoj uniji, nakon što je tako dogovoreno sa veterinarskim službama Belorusije i Kazahstana.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja na koje se ne odnose restrikcije ruskog uvoza hrane, uvedene nakon pooštravanja sankcija Zapada Moskvi. Prema podacima ruske Savezne uprave carina, ova zemlja je tokom 2013. uvezla 1,15 miliona tona mlečnih proizvoda u vrednosti 4,2 milijarde dolara. Glavni isporučioci su bili Belorusija, Ukrajina i neke druge evropske zemlje, među kojima i Francuska i Finska. Rusija je 7. avgusta uvela zabranu uvoza mesa, morskih plodova, voća, povrća i mlečnih proizvoda iz SAD, EU, Norveške, Kanade i Australije u odgovor na novu rundu zapadnih sankcija.

Bugarski: Teško ćemo ovu šansu iskoristiti

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski izjavila je večeras za RTV da je ova mera za domaće proizvođače mleka pozitivna, ali da će je teško iskoristiti. Bugarski je rekla da se proizvodnja mleka u Srbiji godinama “sistematski uništava” i da je poznato da Ministarstvo poljoprivrede još nije napravilo adekvatan ambijent za proizvožače mleka. “Jedno su želje, a drugo mogućnosti i teško da ćemo kupcima imati đta da ponudimo”, rekla je Sanja Bugarski.

NazadSve vesti


17308990