Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

26.08.2014. - Brže procedure za izvoz u zemlje članice carinskog saveza

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković sastala se u četvrtak 21. avgusta 2014.godine u Ministarstvu poljoprivrede Ruske Federacije u Moskvi sa resornim ministrom Nikolajem Fjodorovim.

Ministri su ocenili sastanak kao izuzetno uspešan. Dogovoreno je da se ubrzaju procedure za dobijanje dozvola za izvoz u zemlje članice Carinskog Saveza, kao i da u toku sledeće nedelje mlekare iz Srbije, koje su podnele zahtev za izvoz, dobiju dozvole. Ministar Fjodorov je istakao i da će pozvati kompanije iz Rusije da ulažu u Srbiju kako bi se nivo trgovinske razmene između dve zemlje povećao. Ministar Bogosavljević Bošković je predstavila ministru Fjodorovu sa kakvim kapacitetima Srbija raspolaže i koje poljoprivredne proizvode može da izveze. Na sastanku je ocenjeno kao izuzetno značajno poštovanje propisa i standarda koji važe na tržištu i da kompanije, koje žele da izvoze, posluju u skladu sa tim.

Našu delegaciju činili su ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković, pomoćnik ministra Milanka Davidović, šef kabineta resornog ministarstva Andrej Bojić, direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević, načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin, savetnik premijera za poljoprivredu prof. dr Dragan Glamočić, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, i samostalni savetnika u Centru za bilateralnu saradnju (odeljenje za Rusku Federaciju) Privredne komore Srbije Dejan Delić.

Srpsku delegaciju su dočekali ministar poljoprivrede Fjodorov Nikolaj Vasiljevič, savetnik ministra Beleckij Sergej Olegovič, rukovodilac Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju Dankvert Sergej Aleksejevič, direktor Departmana za međunarodnu saradnju Trefilov Denis Anatoljevič i šef Odseka za zemlje Evrope i Azije Departmana za međunarodnu sardanju Čeremisina Larisa Viktorovna.

Moskva je pre dve sedmice uvela jednogodišnju zabranu uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Na spisku zabranjenih proizvoda koji podležu sankcijama nalazi se roba iz SAD, EU, Kanade, Australije i Norveške.

NazadSve vesti


17617118