Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

26.08.2014. - Srbiji dozvoljen izvoz mlečnih proizvoda u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan

Ruski organ za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda Roselkhoznadzor objavio je u subotu (23. avgusta 2014. godine) kako je dozvolio uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Belorusija, Kazahstan i Rusija. Odluka je doneta pošto su prihvaćene garancije srpske veterinarske službe i rezultati ekspertske analize koji ukazuje da su nedavno utvrđene manjkavosti uklonjene, prenose RIA Novosti.

Roselkhoznadzor izražava i spremnost da stavi još dve srpske firme sa sektora mlekarske industrije u registar organizacija i individualnih proizvođača uključenih u proizvodnju, preradu ili skladištenje proizvoda koji se isporučuju Carinskoj uniji, nakon što je tako dogovoreno sa veterinarskim službama Belorusije i Kazahstana.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja na koje se ne odnose restrikcije ruskog uvoza hrane, uvedene nakon pooštravanja sankcija Zapada Moskvi.

Prema podacima ruske Savezne uprave carina, ova zemlja je tokom 2013. uvezla 1,15 miliona tona mlečnih proizvoda u vrednosti 4,2 mlrd USD. Glavni isporučioci su bili Belorusija, Ukrajina i neke druge evropske zemlje, među kojima i Francuska i Finska.

Rusija je 7. avgusta uvela zabranu uvoza mesa, morskih plodova, voća, povrća i mlečnih proizvoda iz SAD, EU, Norveške, Kanade i Australije u odgovor na novu rundu zapadnih sankcija.

NazadSve vesti


17612572