Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

26.08.2014. - Stanje kukuruza obećava dobar rod

Trenutno stanje kukuruza na subotičkim poljima obećava više nego dobar rod u odnosu na prošlu godinu, rečeno je Tanjugu u Gradskoj upravi. Kako je izjavio šef Gradske službe za poljoprivredu Mirko Ostrogonac, nakon što je i u avgustu nastavljeno promenljivo i nestabilno vreme sa čestim padavinama, uz adekvatnu temperaturu, kukuruz na subotičkim poljima se dobro razvija.

Na osnovu dosadašnjeg razvoja, on očekuje više nego dobar rod, pa poljoprivrednicima savetuje da na vreme pripreme skladišne kapacitete jer će kukuruza ove godine biti mnogo više nego prethodne godine.

Ovaj period kada ima relativno malo posla na njivama poljoprivrednici koriste za pripremu mehanizacije za predstojeću žetvu, a isto tako i na proširenje i dezinfekciju kapaciteta za skladištenje, budući da se može značajno povećan rod kukuruza koji baš i neće biti atraktivan za prodaju i verovatno će morati doći do značajnijeg lagerovanja ovogodišnjeg roda – rekao je Ostrogonac Tanjugu.

Cena prošlogodišnjeg roda kukuruza na Produktnoj berzi u Novom Sadu se drži na nivou od 15,5 dinara po kilogramu bez PDV-a, a na berzi ne očekuju da će cena novog roda biti drastično niža.

Tome u prilog govori cena kukuruza ovogodišnjeg roda “na zeleno”, dakle roda koji je još uvek na njivama, sa isporukom nakon berbe, koja iznosi oko 13 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Veliki očekivani prinos kukuruza i ostalih jesenjih useva, pre svega soje i suncokreta, nažalost neće našim poljoprivrednim proizvođačima doneti dobru cenu. To je jedan logika tržišta da kada imamo veliku ponudu i veliki pritisak ponude, pogotovo kod skidanja useva, da tada i cena bude niska – rekao je Tanjugu direktor ove berze Žarko Galetin.

Kukuruz je proletos posejan na oko 38.000 hektara u Subotici, što je najveća površina koja će biti obrađivana nakon ovogodišnje žetve pšenice.

NazadSve vesti


17381902