Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

26.08.2014. - Manji prinos pšenice

Pšenica je, prema prvim procenama, u ovoj godini zabeležila pad roda za oko 20 odsto u odnosu na 2013. godinu, zbog velike vlage od čestih kiša i posledica poplava, ali se ne očekuju problemi u snabdevenosti domaćeg tržišta, rečeno je Tanjugu u Udruženju za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS). Žitnog brašna će uprkos tome biti čak i za izvoz, a ostalih poljoprivrednih kultura će biti dovoljno za domaće potrebe, kažu u PKS-u i dodaju da stručnjaci predviđaju i odličan ovogodišnji rok kukuruza, čiji će prvi hibridi početi da se beru početkom septembra.

Poplave i velika vlaga su negativno uticale na rod pšenice u centralnoj Srbiji, ali je u Vojvodini koja nije bila značajnije pod poplavama prinos pšenice odličan i iznosi od pet do osam tona po hektaru, dok je prosek roda oko četiri tone po hektaru, naveli su u Komori.

Rod ječma je, prema prvim podacima, takođe manji za oko 12 odsto, kao i prinos raži za oko 29 odsto, dok je samo kod ovasa zabeležen rast proizvodnje od oko sedam odsto u odnosu na 2013. godinu.

Prinos kukuruza se očekuje da će biti sedam tona po hektaru, pošto se uzgaja u Vojvodini koja nije bila pod naletom poplava, dok se kukuruz u centralnoj Srbiji, koja je bila ugrožena poplavama, uglavnom uzgaja za sopstevene potrebe.

Ostvareni rezultati u poljoprivredi biće zvanično poznati tek 25. septembra, kada će Republički zavod za statistiku objaviti procene roda kasnih useva i voća.

U PKS-u podsećaju da u prvoj polovini septembra počinje jesenje-zimsko oranje zemljišta predviđenog za proletnju setvu i pripreme za setvu ozimih useva: pšenice, ječma, tritikale,ovasa, raži i uljane repica i ističu da se tu ne očekuju nikakvi problemi, jer sadašnje vremenske prilike izuzetno pogoduju tim pripremama.

U skladištima se, kako podsećaju, sada vrše i kontrole ranije spremljene pšenice i drugih ranih useva, kao i dezinfekcija i dezinsekcija skladišta i semena planiranog za jesenju setvu.

NazadSve vesti


17188079