Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

26.08.2014. - Mogućnost za neograničeni izvoz voća i povrća

Najtraženije jabuke, šljive i kruške, kao i paradajz, karfiol, krastavac i paprika, istaknuto na sastanku predstavnika ruskog lanca “Diksi” sa proizvođačima i izvoznicima voća i povrća u Srbiji

Predstavnici ruskog trgovinskog lanca „Diksi“, koji je zainteresovan za povećanje uvoza voća i povrća iz Srbije, dostavili su danas Privrednoj komori Srbije listu najtraženijih proizvoda.

U maloprodajnim objektima „Diksija“ najviše mesta ima za jabuke, šljive i kruške, kao i za paradajz, karfiol, krastavac i papriku, kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu Privredne komore Srbije.

„Ruski lanac zainteresovan je i za ostale vrste voća i povrća, kao i za proširenje asortimana srpske robe na smrznuto voće i povrće, malinu kupinu i ostalo. Na rafovima „Diksija“ mogli bi da se nađu i futoški kiseli kupus i turšija“, kaže Budimović.

Prema njegovim rečima, prilikom današnjeg susreta predstavnika ruskog trgovinskog lanca i domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom voća i povrća, dogovoreno je i nekoliko konkretnih poslovnih aranžmana sa proizvođačima jabuka i šljiva.

Uskoro se očekuju i prve isporuke voća, od oko 10.000 tona, ukazano je na sastanku, na kojem je bilo reči i o izvozu za sledeću sezonu, posebno jagoda, trešanja, breskvi, kajsija, šljiva i jabuka.

Predstavnici „Diksija“ ocenili su da su srpski proizvođači na ruskom tržištu konkurentni cenom i kvalitetom svojih proizvoda.

Promet „Diksija“, trećeg po veličini trgovinskog lanca u Rusiji, koji ima više od dve hiljade maloprodajnih objekata širom zemlje, prošle godine dostigao je sedam milijardi dolara, u čemu je promet voća i povrća učestvovao 15 odsto.

NazadSve vesti


17381913