Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

21.08.2014. - Laboratorije za kontrolu hrane spremne za povećan izvoz

Laboratorije za ispitivanje bezbednosti hrane u Srbiji saopštile su u utorak da su spremne da prime povećan broj zahteva za analizu ukoliko domaći proizvodjači budu povećali izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju.

- Laboratorije su spremne, kompetentne i imaju resurse da rade analize kvaliteta hrane za izvoz i na evropsko i na rusko tržište – rekla je predsednica Grupacije laboratorija za ispitivanje hrane Snežana Pupavac, koja je i predsednica Udruženja akreditovanih tela za ocenjivanje i usaglašenost u Privrednoj komori Srbije.

Prema njenim rečima, u Grupaciji ima 60 akreditovanih laboratorija za ispitivanje hrane, medju kojima su i zavodi za javno zdravlje, instituti i poljoprivredne laboratorije, koje već rade analize uzoraka hrane na prisustvo različitih pesticida, kao i mikrobiološke analize.

- Kapaciteta ima i nadam se da ćemo imati šta da radimo, odnosno da će proizvodnja biti tolika da se plasira i na tržište Rusije – rekla je Snežana Pupavac, precizirajući da su laboratorije akreditovane da rade po važećim standardima zemalja koje su uvoznice hrane iz Srbije.

Rusija je 7. avgusta na godinu dana zabranila uvoz nekih prehrambenih proizvoda iz EU, SAD i drugih zemalja pošto su joj te države uvele sankcije zbog ukrajinske krize, što je stvorilo mogućost povećanog izvoza hrane iz Srbije.

NazadSve vesti


16349250