Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

21.08.2014. - Izmeniti zakon i pomoći poljoprivrednicima

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Atila Juhas izjavio je da se problem plaćanja doprinosa poljoprivrednika za zdravstveno, socijalno i penzioni osiguranje može rešiti izmenom zakona.

- Problem se može rešiti izmenom zakona koji regiliše plaćanje doprinosa, medjutim, pošto je zakon u nadležnosti četiri ministarstva, kao što su ministarstva zdravlja, finansija, poljoprivrede i ministarstvo rada, formirana je radna grupa za izmenu zakona – rekao je Juhas na tribini u Subotici a prenosi portal “Vojvodina danas” (www.vajma.info).

Na tribini je rečeno da mala poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini ne mogu da zarade profit kojim bi pokrili doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje i doprinose za penziono osiguranje, koji iznose 100 hiljada dinara godišnje.

Učesnici su ocenili da je zbog toga potrebno izmeniti zakon kako bi se doprinosi plaćali proporcionalno, u zavisnosti od veličine poseda.

Prema sadašnjim propisima, bez obzira na površinu zemljišta koju obradjuju, poljoprivrednici treba da plate 100 hiljada dinara godišnje za zdravstveno i penziono osiguranje, a zbog nemogućnosti plaćanja mnogi poljoprivrednici imaju nagomilane dugove prema državi.

NazadSve vesti


17310053