Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

21.08.2014. - Kako profitirati od ruskih sankcija EU?

Dok je za zemlje kojima je Rusija uvela prehrambeni embargo sudbina mnogih proizvođača dovedena u pitanje, Srbiji se otvaraju nove perspektive. Pitanje je kako ih na najbolji način iskoristiti. … U novokneževačkoj kompaniji Aleva intenzivno dogovaraju modalitete dodatnog izvoza proizvoda na rusko tržište, jer je Rusija odlučila da proizvođači iz Evropske Unije, SAD, Kanade, Norveške i Australije ispadnu iz tržišne utakmice. Pred Alevu, čiji su proizvodi dobro poznati ruskim kupcima, nove mogućnosti postavljaju i nove velike zadatke.

Dok u Alevi dogovaraju povećane isporuke robe za rusko tržište, živinari nailaze na probleme. Kako kažu, potencijala i kapaciteta bi moglo biti, ali vremena za realizaciju povećane proizvodnje nema. Problematične su i klanice i hladnjače i modaliteti transporta.

Ruske sankcije svetskim izvozničkim velesilama mogu pokrenuti domaću prehrambenu industriju i otvoriti joj nove perspektive. Međutim, sada su pred njima veliki izazovi, jer je rusko tržište strogo i zahtevno.

Ekonomski analitičar Dragan Ilić za RTV kaže da se ova šansa ne bi smela propustiti. On veruje da će statistika ubrzo registrovati uvećanje izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Ovo jeste prilika da se u Ruskoj Federaciji dobro pozicioniramo, ali druga tržišta u svetlu aktuelne situacije ne smemo zanemariti pogotovo ne tržište EU jer u ekonomiji uvek treba razmišljati strateški i na duge staze, poručio je Ilić.

NazadSve vesti


17187926