Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

21.08.2014. - U Danskoj 12 žrtava listerije

Listerija koja je pronađena kog malog proizvođača mesa u blizini Kopenhagenu, usmrtila je 12 ljudi u Danskoj poslednjih nekoliko meseci, saopštio je danas dansko regulatorno telo za bezbednost hrane.

“Kompanija je zbog toga zatvorena i svi njeni proizvodi su povučeni (iz prodaje)”, potvrđeno je iz Ministarstva za hranu, poljoprivredu i ribarstvo, prenela je agencija AFP.

Nadležno telo je obavešteno u junu o prisusutvu opasne bakterije koja bi mogla da dovede do epidemija listerije. Juče je identifikovan izvor zaraze kod proizvođača suhomesnatih proizvoda u mestu Hedehusenu, na 30 kilometara zapadno od Kopenhagena.

Bakterija je pronađena u paketu suhomesnatog proizvoda poznatog danskog “rullepoelse-a” koji je povučen iz prodaje u maju.

Prvi slučaj listerije vezano za zaraženi proizvod registrovali su zvaničnici u septembru prošle godine i od tada je prijavljeno 20 slučajeva, a od juna ove godine njih 15 se razbolelo.

Listerioza je prenosiva bakterijska bolest čoveka i životinja, koju uzrokuje gram-pozitivna, bakterija iz grupe listerija, a u organizam čoveka bakterija se unosi preko zaražene hrane.

Zaraza se može razvijati nedeljama i na niskim temperaturama u frižideru, a osoba može da se razboli i do dva meseca posle konzumiranja zaraženih proizvoda i infekcija obično, izaziva groznicu i bolove u mišićima.

NazadSve vesti


17381576