Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

13.08.2014. - Rekordan rod kukuruza, više od 7 miliona tona

Srbiju ove godine očekuje rekordan rod kukuruza, između sedam i osam miliona tona, što je oko 20 odsto više od proseka ranijih godina, izjavio je danas direktor udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković. “Kukuruz izgleda bolje nego ikada u poslednjih 20 godina i rod ne može da ugrozi ni ukoliko se nastave vremenski uslovi slični dosadašnjim”, kazao je Saković agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, domaći proizvođači će moći da ponude za izvoz između tri i četiri miliona tona, ali je ta prodaja, kako je dodao, upitna zbog dobrog roda kukuruza u svetu, a naročito u Evropi.

“Zbog dobrog roda, Evropska unija, koja je jedno od glavnih izvoznih tržišta Srbije, kupiće ove godine oko 15 miliona tona kukuruza manje nego lane”, kazao je Saković i naveo da cena kukuruza na međunarodnom tržištu pada već dva meseca i da se taj trend nastavlja.

Dodao je da se kukuruz prošlogodišnjeg roda u Srbiji trenutno prodaje za 15 do 15,3 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Saković je kazao da se kukuruz ovogodišnjeg roda nudi po ceni od 12 do 13 dinara, ali da izvoznici ne žele da ga kupe, jer se plaše da kasnije neće moći da ga prodaju za taj iznos, odnosno da će njegova cena biti mnogo manja.

“Ranijih godina do sredine avgusta već bi bila ugovorena kupovina oko pola miliona tona kukuruza pre berbe, ali je ove godine prodato jedva 100.000 tona”, rekao je direktor “Žita Srbije”.

On je upozorio da će ove godine problem predstavljati i smeštaj kukuruza, jer se pšenica prodaje sporije od očekivanog, a rod suncokreta i soje je takođe iznad proseka, što je dosta popunilo skladišne kapacitete.

Saković je rekao i da bez obzira na vremenske uslove, ove godine ne bi trebalo da bude problema sa aflatoksinom, ako poljoprivrednici kukuruz pre skladištenja u silose budu sušili.

On je kazao i da je do sada izvezeno oko 1,5 miliona tona kukuruza prošlogodišnjeg roda, a do kraja ovogodišnje ekonomske godine, odnosno u naredna dva meseca, treba očekivati izvoz još najviše 100.000 tona.

“Očekivao se izvoz od 1,8 do dva miliona tona kukuruza, ali zbog manjeg izvoza u ovogodišnju berbu ćemo ući sa 700.000 do 900.000 tona prelaznih zaliha”, rekao je Saković.

NazadSve vesti


17382048