Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

13.08.2014. - FAO: Cene hrane u svetu na najnižem nivou za šest meseci

Cene hrane u svetu pale su u julu na najniži nivo za poslednjih šest meseci zbog velikog pojeftinjenja žitarica, uljarica i mlečnih proizvoda, čime su neutralisane više cene mesa i šećera, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO).

Cenovni indeks FAO, koji meri mesečne promene cena za korpu proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), u julu je pao na 203,9 poena, odnosno za 4,4 poena ili 2,1 odsto u odnosu na jun, prenela je agencija Rojters. Cene žitarica su skliznuile naniže zahvaljujući velikoj proizvodnji i dobrim perspektivama za izvoz većine zemalja proizvođača, pa je tako indeks cena žitarica u julu pao na 185,4 poena, za 10,7 poena u odnosu na jun.

FAO je, takođe, povisio prognozu globalne proizvodnje žitarica za ovu godinu, za 18 miliona tona na 2,498 milijardi tona, dodajući da će svetske zalihe žitarica na kraju 2015. dostići 604,1 milion tona, što je za pet odsto više u odnosu na ranije prognoze. – Cene prehrambenih namirnica bi u narednih deset godina trebalo da budu stabilne, budući da su globalni proizvodjači povećali proizvodnju, kao odgovor na cenovne šokove koji su izazvali nasilne proteste u protekloj deceniji – navodi se u izveštaju FAO.

Embargo Rusije na uvoz hrane iz država koje su se pridružile sankcijama protiv Moskve će, prema ocenama FAO, verovatno imati samo delimičan uticaj na globalne cene hrane, a prema rečima ekonomiste Svetske organizacije za hranu, Abdolrese Abasijana, ruski embargo će našteti brojnim poljoprivrednicima. - Pitam se šta će Poljska uraditi sa viškom jabuka i gde će živina iz Sjedinjenih Američkih Država završiti – zaključio je Abasijan.

NazadSve vesti


16349223