Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

23.07.2014. - Ambasadorka Australije u poseti Pirotu

U naporu da se tradicija i kultura stave u funkciju lokalnog razvoja, u petak 18. jula 2014. organizovana je poseta opštini Pirot kojoj su pored NALED-a prisustvovali predstavnici Etno mreže, ambasade Australije i ambasade Austrije.

U nastavku ranije posete Somboru, ambasadorka Australije Džulija Fini sastala se s predsednikom opštine Pirot mr. Vladanom Vasićem. U uvodnom delu sastanka g. Vasić je delegaciji iz Beograda predstavio potencijale opštine Pirot sa posebnim osvrtom na brendove koji su karakteristični za ovu opštinu kao što su pirotski ćilim, peglana kobasica i pirotski kačkavalj. S obzirom na iskustva opštine Pirot u unapređenju i promociji tradicionalnih brendova s naglaskom na očuvanju ćilimarstva, dogovoreno je da se uspostavi saradnja s gradom Somborom kako bi se dobra praksa primenila u revitalizaciji staparskog ćilima i omogućila zajednička promocija ovih regionalnih brendova kao elemenata državnog protokola.

Nakon posete opštinskoj upravi delegacija se na čelu sa ambasadorkom uputila u Slobodnu zonu Pirot gde su članovi rukovodstva predstavili razvoj i rezultate poslovanja, uz viziju daljeg razvoja zone i konkretan razgovor o mogućoj saradnji.

Zatim se delegacija uputila u posetu lokalnoj zanatskoj zadruzi „Damsko srce“ koja se posvećeno bavi izradom pirotskog ćilima. Ova zadruga je u saradnji sa SO Pirot 2002. godine zaštitila geografsku oznaku porekla pirotskog ćilima sa njegovih 95 šara. Direktorka zadruge Slavica Ćirić predstavila je razvojni put zadruge kao i proces izrade ćilima.

Za kraj ove posete ambasadorka je s članovima porodice posetila muzej Ponišavlja gde su u kući nadaleko čuvenog Malog Riste predstvljeni autentični komadi grnčarije, pirotskog ćilima i običaja vezanih za ovaj region.

U završnici posete, dogovoren je naredni susret u septembru s ciljem potpisivanja protokola o saradnji između Pirota i Sombora i promocije autentičnih lokalnih brendova na nacionalnom nivou uz institucionalnu podršku ambasade Australije i predstavnika diplomatskog kora u Srbiji.

NazadSve vesti


17187747