Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

23.07.2014. - Spoljnotrgovinski deficit smanjen za 23 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) spoljnotrgovinski deficit Republike Srbije u 2013. godini je smanjen za 22,9 procenata, a ukupna spoljnotrgovinska robna razmena je iznosila 35,16 milijardi dolara, što predstavlja rast od 16,6 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Vrednost izvoza u prošloj godini je iznosila 14,61 milijardu dolara i predstavlja porast od 30,1 odsto više u odnosu na 2012. godinu, dok je uvezeno u vrednosti od 20,55 milijardi dolara, odnosno za 8,6 odsto više.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 71,1 odsto i predstavlja znatan porast u odnosu na 59,3 odsto koliko je iznosila godinu ranije.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu su bili Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Ruska federacija i Crna Gora, dok su u uvozu to takođe Italija, Nemačka, Ruska Federacija, ali i Kina i Mađarska.

Najveći deo robne razmene predstavlja trgovina sa zemljama članicama EU, 62,3 odsto ukupne razmene, dok su drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner zemlje CEFTA sporazuma, što navodi na zaključak da je robna razmena najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Najveći suficit je ostvaren u razmeni sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali i Rumunijom, SAD, Ukrajinom i Italijom. Najveći deficit je u trgovini sa Kinom, Kazahstanom i Ruskom Federacijom.

NazadSve vesti


17188196