Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

08.07.2014. - Malinari traže jedinstvenu cenu

Razlika u otkupnoj ceni maline ove godine između šabačkog kraja, gde iznosi i do 230 dinara i većeg dela zapadne Srbije – 150 dinara, izazvala je nezadovoljstvo proizvođača ovog voća. Zbog toga su udruženja “Srpska malina” i “Vilamet” zatražila održavanje sastanka sa predstavnicima nekoliko lokalnih samouprava, koji je održan u Ivanjici.

Zastupnici malinara podsetili su da im je u Ministarstvu poljoprivrede 25. juna rečeno da će jedan dinar od svakog otkupljenog kilograma maline biti odvojen za pomoć poplavljenim područjima, i da će cena biti izjednačena na području cele Srbije.

“Nekorektno je da cena u ovom kraju naše zemlje, gde se proizvodi najviše maline, bude niža u odnosu na Šabac. Pokušali smo da postignemo sporazum u ministarstvu, ali do toga nije došlo”, izjavio je predsednik udruženja “Srpska malina” Borko Pavić.

Malinari su zbog toga ogorčeni i zahtevaju hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

“Svi mi predsednici opština smo uz proizvođače maline, i saglasni smo da je cena od 150 dinara mala. Apelujem na malinare i hladnjačare da imaju korektan odnos i u svemu pronađu zajednički interes. Lokalna samouprava pomoći će udruženjima da stupe u kontakt sa vladom, i verujem da će pronaći najbolje rešenje”, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Arilje Zoran Todorović.

Proizvođači “crvenog zlata” su zahtevali da se sa premijerom sastanu najkasnije do 6. jula, i predložili da, ukoliko do toga ne dođe, održe skup u Arilju, na kome bi iskazali nezadovoljstvo.

“Ovo nije prvi sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave na tu temu, očekujemo podršku od njih. Bilo je više dogovora da se malina u celoj Srbiji otkupljuje po jedinstvenoj ceni. Mi ne tražimo od države finansijsku pomoć, već da nas ne potcenjuju. Ako nas Vučić ne primi rešenje ćemo potražiti na ulici”, rekao je Vladimir Nikolić, malinar iz Kosjerića.

Nakon višečasovne rasprave odlučeno je da devet lokalnih samouprava, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku, Čačka, Ivanjice, Arilja, Kosjerića, Bajine Bašte, Gornjeg Milanovca, Nove Varoši, Požege i Prijepolja, sačini zajednički dopis, koji će uputiti predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, kojim će ga zamoliti da primi delegaciju malinara, kako bi se pronašlo rešenje navedenog problema.

NazadSve vesti


17311382