Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

08.07.2014. - Prinos pšenice niži od prošlogodišnjeg

Žetva pšenice je u toku, a o tome koliki su ovogodišnji prinosi, kakav je kvalitet žita i šta poljoprivrednici mogu očekivati od otkupa, u Razglednicama Radio-televizije Vojvodine govorio je Novica Mladenov, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Mladenov je rekao da je normalno da se žetva u Vojvodini završi za 10-15 dana, ali da je zbog obilnih padavina ona produžena, te da se sada nalazimo na 70 odsto posla.

“Visina prinosa će zavisiti od primenjene agrotehnike, prošla godina se neće ponoviti i prinos će biti za oko 20 odsto niži od prošlogodinjeg, ali s obzirom na to da je to bila rekordna godina, ovogodišnji rod biće na nivou petogodišnjeg proseka”, rekao je Mladenov.

On je dodao da padavine imaju značaj za kvalitet pšenice i da su prvi otkosi pokazali da ovogodišnji rod ima potencijal da bude kvalitetan.

U subotičkom kraju, prinosi pšenice u ovogodišnjoj žetvi kreću se od dve pa do osam tona po hektaru, s tim da je najčešći prinos od 4,5 do 6,5 tona po hektaru, rekao je Tanjugu šef Gradske službe za poljoprivredu Mirko Ostrogonac.

On je dodao da je vlaga zrna od 12,5 do 16,5 procenata, a hektolitarska masa najčešće na nivou standarda.

Prema njegovim rečima, žetva je zbog kiše dva puta prekidana u Subotici, a do danas obavljena na četvrtini planiranih površina, dok se intenziviranje i kraj žetve očekuju do kraja naredne nedelje.

Prema rečima Pavla Kujundžića iz Udruženja poljoprivrednika Subotica, otkupne cene pšenice su kako na domaćim, tako i na stranim berzama u padu.

Ukoliko to mogu da podnesu poljoprivrednici će sačekati sa prodajom pošto je sadašnja cena, prema njegovim kalkulacijama, za 30 odsto niža od cene koštanja proizvodnje jednog kilograma hlebnog zrna.

“Njena cena je 17,5 dinara po kilogramu sa PDV-om, što je za 30 odsto manje od troškova njene proizvodnje”, rekao je Kujundžić Tanjugu.

Što se ostalih kultura tiče, do sada je obavljena žetva ozimog ječma na oko 3.000 hektara, a uljana repica je skinuta sa 70 odsto planiranih površina.

NazadSve vesti


17612551