Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

08.07.2014. - Za dva dana bačeno 100 tona mleka

Udruženja proizvođača mleka u Srbiji zatražila su danas da se hitno ukine pravilnik kojim je od 1. jula dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku vraćen na standard EU od 0,05 mikrograma po kilogramu. Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog i donela odluku o obrazovanju Radne grupe za praćenje stanja i predlaganje mera za unapređenja kvaliteta sirovog mleka. … Zahtev su Ministarstvu poljoprivrede uputili Udruženje proizvođača mleka Srbije, Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine i Centralno udruženja odgajivača goveda simentalske rase.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da će posledice po stanje govedarstva u Srbiji biti nesagledive ako pravilnik ostane na snazi.

On je istakao da je prema svetskim standardima količina od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu mleka apsolutno bezbedna za zdravlje ljudi i da se taj nivo primenjuje svuda osim u EU.

Jovanović je rekao da je u prva dva dana primene pooštrenog pravilnika bačeno 100.000 litara, odnosno 100 tona mleka.

Predsednica Upravnog odbora Centralne asocijacija proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski rekla je da prema nezvaničnim podacima Uprave za veterinu tri četvrtine mleka proizvedenog u Srbiji ispunjava standard od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Bugarski je rekla i da ne prete nestašice mleka pošto je pala potrošnja u Srbiji zbog niskog standarda stanovništva.

Ona je rekla i da udruženja zahtevaju od Ministarstva poljoprivrede da odmah počne sa kontrolom ovogodišnjeg roda kukuruza 2014. i kontrolom skladišta u kojima se čuvaju žitarice, jer je problem sa aflatoskinom u mleku nastao zbog loše stočne hrane.

“Nisu problem krave, već hrana kojom se hrane”, istakla je Bugarski.

Osnovana radna grupa za kvalitet mleka

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Vladi Srbije predlog da se obrazuje Radna grupe za praćenje stanja i predlaganje mera za unapređenja kvaliteta sirovog mleka.

Na osnovu predloga Ministarstva poljoprivrede, Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog i donela odluku o obrazovanju Radne grupe.

Ova odluka stupa na snagu prvog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset

puta – sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da je zbog suše

nivo tog otrova, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave.

Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrđen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim

kukuruzom. Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre.

NazadSve vesti


17381442