Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

08.07.2014. - Voćari nezadovoljni otkupnom cenom kajsije

Voćari koji u čačanskom kraju uzgajaju kajsiju ove godine se suočavaju sa brojnim teškoćama za koje kažu da ugrožavaju i dovode u pitanje dalje bavljenje ovom delatnošću. Naime, vremenske nepogode u vidu dugog kišnog razdoblja i grada znatno su oštetile i umanjile ovogodišnji prinos kajsije, a povrh svega proizvođači su nezadovoljni otkupnom cenom jer smatraju da je veoma niska. Tim povodom predstavnici udruženja “Miokovačka kajsija” su se danas sastali sa zamenikom gradonačelnika Čačka, Radenkom Lukovićem, zahtevajući da lokalna samouprava posreduje u rešavanju ovog problema, tako što bi omogućila kontakte sa otkupljivačima, radi dogovora o prihvatljivoj ceni.

“Kajsiju trenutno otkupljuju po ceni od 20 dinara po kilogramu, troškovi gajenja su veliki, a sa ovim iznosom ne možemo ih pokriti i nastaviti da uzgajamo ovo voće. Ja svoj rod po ovoj ceni neću dati otkupljivačima”, rekao je predsednik UO Udruženja, Vojkan Tomić.

Predsednik MZ Miokovci, Zoran Nikitović, ističe da već godinama grad pričinjava veliku štetu na zasadima, budući da su stradali plodovi i stabla, koja zbog toga obolevaju.

“Naš opstanak je doveden u pitanje, potrebno je uložiti velika sredstva kako bi se sanirale posledice”.

Ljudi moraju nadoknaditi troškove, na primer za hemijska sredstva kojima su tretirali stabla, pa su neki prinuđeni da prodaju po ovako niskoj ceni. Smanjen je i prinos, ove godine očekujemo oko 150 vagona, što je skoro dvostruko manje nego inače”, jada se on.

Ovi problemi pogađaju ratare iz nekoliko čačanskih sela, Miokovaca, Milićevaca, Vranića, Gornje Gorevnice i Prijevora, pa su voćari okupljeni u Udruženju “Miokovačka kajsija” istakli da je prihvatljiva cena otkupa 35 dinara po kilogramu, koliko je iznosila prošle godine.

Zamenik gradonačelnika slaže se sa njima u stavu da je cena veoma niska i da dovodi u pitanje opravdanost uzgajanja kajsije, ali napominje da je ona posledica kretanja na tržištu.

“Ono još uvek nije proradilo, nema potražnje, u pojedinim delovima Srbije, Begaljici i Grockoj vrši se otkup po 17 i 20 dinara. Mi možemo pozvati otkupljivače i razgovarati sa njima, ali ih ne možemo naterati po kojoj će ceni otkupljivati”, objasnio je on.

Nezadovoljni uzgajivači su naglasili da navedena cena za njih nije prihvatljiva, jer su mišljenja da je kvalitet kajsija iz čačanskog kraja znatno bolji od onih u drugim delovima naše zemlje. Zbog toga su predložili da se njihov rod laboratorijski ispita, kako bi se ovi navodi zvanično potvrdili, i time dala osnova za zahtevanu veću cenu otkupa.

Međutim, ove godine samo jedan otkupljivač plaća kajsije, za razliku od prošle kada ih je bilo četiri, dok su nepogode umanjile kvalitet, odnosno procenat suve materije i šećera, što ne ide u prilog zahtevima za većom otkupnom cenom, ističu proizvođači.

Pored zahteva za većom cenom otkupa, voćari traže i da im se vrati PDV od prošle godine, koji

je uračunat u cenu. Kako kažu, lane su prilikom otkupa dobijali cedulje i papiriće, umesto

otkupnih listova, koji u slučaju eventualnog spora nisu validni.

NazadSve vesti


16349641