Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

24.06.2014. - IX sastanak Foruma stručnjaka za LER

IX sastanak Foruma stručnjaka za LER pod nazivom „Postojeći podsticaji i olakšice za privlačenje ulaganja“ održan je 18. juna 2014. godine u prostorijama Gradske uprave grada Pančeva. Sastanak je organizovan u saradnji sa Fondom za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond) i Gradom Pančevom, koji je inače sa svojim predstavnikom gđom Oliverom Subotić, šeficom Kancelarije za LER, predsedavajući Forumom.

Sastanak je pre svega bio usmeren na edukaciju predstavnika lokalnih samouprava, kako bi se oni što bolje upoznali sa savremenim trendovima i alatima koji će im pomoći u privlačenju domaćih i stranih investicija. Kako je zajedničko delovanje svih razvojnih činilaca u Republici Srbiji, AP Vojvodini i lokalnim samoupravama pravi put poboljšanja poslovne klime i stvaranja adekvatnih uslova za privredni rast i razvoj našeg regiona, zajedno sa našim partnerima opredelili smo se da teme IX sastanka budu podsticaji, olakšice, edukacije i obuke radne snage koje stoje na raspolaganju svim potencijalnim investitorima koji bi želeli da ulože svoj kapital.

Nakon uvodnih obraćanja Gradonačelnika grada Pančeva, NALED-ovog koordinatora za LER i savetnice za strane direktne investicije VIP fonda učesnici su imali priliku da čuju predstavnike NSZ-a i Edukativnog centra AP Vojvodine koji su govorili o raznim subvencijama za novozaposlene, programima obuke za nezaposlene, kao i mnogim drugim vidovima podrške za nezaposlena i lica za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Kancelarija za saradnju sa dijasporom grada Niša i Zavod za urbanizam Vojvodine predstavili su svoje uspešno realizovane projekte koji su usmereni na podršku lokalnim samoupravama u pogledu predstavljanja lokalnih potencijala zainteresovanim privrednicima.

U drugom delu sastanka predočene su mere koje Vlada Republike Srbije i Vlada AP Vojvodine kroz svoje institucije sprovode kako bi ambijent za realizaciju poslovnih aktivnosti učinile atraktivnijim. Tako je pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova predstavio vidove podrške pokrajinske Vlade privrednom razvoju Vojvodine za 2014. godinu, dok su predstavnici Ministarstva finansija i SIEPA-e govorili o novim zakonskim regulativama i odredbama koje se odnose na poreske olakšice za novozaposlena lica i mehanizmima i načinu apliciranja prema Uredbi o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija.

Skup je završen konstruktivnim dijalogom u okviru koga su učesnici imali priliku da razreše eventualne nedoumice i da saznaju nešto više o planiranim podsticajima i predstojećim zakonskim aktima.

NazadSve vesti


16397161