Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

24.06.2014. - Ministarka poljoprivrede traži još pomoći

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković, pozvala je danas međunarodne institucije da dodatno pomognu poljoprivredi Srbiju u sanaciji šteta od poplava. “Dosta vremena i sredstava biće potrebno za potpunu sanaciju šteta od poplava i zato pozivam međunarodne institucije da u okviru svojih finansijskih i kreditnih mogućnosti pomognu Srbiji i njenoj poljoprivredi”, rekla je ona na otvaranju dvodnevne godišnje konferencije organizacije Agro-istok u Beogradu.

Boškovićeva je zahvalila Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) na dosadašnjoj pomoći.

Ona je na skupu, na kome će se razgovarati o načinima proizvodnje većih količina kvalitetnije hrane u regionu Evrope i centralne Azije, rekla da se srpski proizvođači trenutno nalaze u specificnoj poziciji, jer posluju u uslovima započinjanja pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU) i kada agrar i ruralni razvoj mora da se prilagodi pravilima zajedničke poljoprivredne politike Unije.

“Taj proces će zahtevati od srpskih proizvdojača da se prilagode pravilima i standardima EU, kako bi se blagovremeno pripremili za zahteve koje nameću visoko konkurentno evropsko tržište”, naglasila je Boškovićeva.

Ona je podsetila da Srbija već godinama ostvaruje suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima sa EU, te da je svesna visokih zahteva tog tržišta.

“Kvalitet srpskih proizvoda zadovoljava međunarodne standarde, ali naši proizvođači često ne mogu da obezbede dovoljne količine, zbog čega plasman biva ugrožen”, rekla je ministarka poljoprivrede.

Boskovićeva je ukazala da je za puno korišćenje izvoznih potencijala srpske poljoprivrede potrebno maksimalno iskoristiti preferencijalni pristup najvećim tržištima, poput EU i Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, povećati plasman tradicionalnih i proizvoda sa geografskom oznakom.

Kako je dodala, potrebno je raditi i na udruživanju poljoprivrednika, ali i na unapređenju svih segmenata tržišnog lanca.

Oko 120 vodećih poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka, predstavnika agro kompanija, vlada i međunarodnih organizacija sastali su se danas u Beogradu na skupu mreže Agro-istok kako bi razgovarali o tome kako podržati proizvodnju “najbolje hrane” u Evropi i centralnoj Aziji.

Godišnji skup Agro-istok se održava u organizaciji FAO i EBRD, uz finansijsku podršku Svetske banke.

Agro-istok je neformalna platforma ključnih aktera u poljoprivredi, finansiranju agro-biznisa i

ruralnom razvoju u Evropi i centralnoj Aziji.

Ta mreža postoji od 2002. godine, a osnovali su je EBRD, FAO, Svetska banka i Centralnoevropska

inicijativa (CEI).

NazadSve vesti


13117144