Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

24.06.2014. - Ministarstvo: Nije deljeno GMO seme

Poljoprivrednicima je ukupno, u periodu od 12. do 18. juna, podeljeno seme kukuruza i soje za presejavanje 14.357 hektara, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, navodeći da je poštovan zakon koji zabranjuje gajenje GMO useva u Srbiji.

Poljoprivrednici su dobili donirano seme kukuruza za presejavanje 13.383 hektara i soje 974 hektara, javlja Tanjug.

Kompanije su za donaciju ponudile seme kukuruza i soje koje je zatečeno na zalihama i za koje je dozvoljen promet u Republici Srbiji u skladu sa zakonskom regulativom.

Svi hibridi su upisani u Registar sorti poljoprivrednog bilja i seme odgovara propisanim normama kvaliteta.

“Sve seme koje je donirano i podeljeno poljoprivrednim proizvođačima sa poplavljenih područja prošlo je inspekcijske kontrole nadležnih institucija. Sve sorte su upisane u Registar poljoprivrednog bilja i sve odredbe važećeg Zakona o GMO se poštuju i primenjuju u potpunosti, bez obzira na to da li se radi o humanitarnoj pomoći ili redovnom uvozu i prometu”, ističu u Ministarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je 23. maja 2014. uputilo apel svim društvenoodgovornim organizacijama koje se bave prometom semena da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju seme ranih grupa kukuruza i soje radi pomoći za potrebe ponovne setve u poplavljenim područjima.

Apelu Ministarstva odazvalo se 10 kompanija koje su izrazile spremnost da doniraju seme hibrida – sorti ranih grupa kukuruza i soje.

U pružanju pomoći ugroženim područjima u vidu semenske robe učestvovale su kompanije koje se bave prometom semena kukuruza u Srbiji, i to: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad; Institut za kukuruz, Zemun Polje, “MK Sids” Novi Sad (hibridi kukuruza “Dekalb–Monsanto”), “Limagrejn”, “Syngenta”, “Rajfajzen Agro”, “BC Hibridi”, “Hemikal Agrosava”, “Delta Agrar” (hibridi kukuruza “Pionir”), “Delta Đenerali” (hibridi kukuruza Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad i “Pionir”), navedeno je u saopštenju.

NazadSve vesti


17612602