Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

24.06.2014. - EBRD spreman da finansira agro firme u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je u sektor agrobiznisa u Srbiji oko 300 mil EUR, a spremni smo i dalje da finansiramo sve dobre projekte i kompanije iz tog sektora koje nisu prezadužene, izjavio je danas šef Sektora za agrobiznis u EBRD-u, Žil Metetal.

- Očekujemo još jedan projekat u Srbiji – rekao je Metetal i podsetio da je juče potpisan Memoranudum o razumevanju sa ministrom poljoprvirede Snežanom Bogosavljević-Bošković i Organizacjom Ujedinjenih nacija za hranu, FAO.

On je, prilikom današnjeg potpisivanja Ugovora o kreditiranju crnogorskog preduzeća “Goranović” u prostorijama EBRD-a u Beogradu , istakao da ta banka hoće da kreditira kvalitetne kompanije, koje imaju dobre projekte, dobro korporativno upravljanje, brinu o životnoj sredini…

Direktor preduzeća “Goranović”, Ðorđije Goranović, koji je potpisao ugovor o kreditu EBRD-a od 5 mil EUR, kaže da najveći deo tog novca planira da iskoristi za refinansiranje postojećih kredita a deo i za razvoj novih tehnologija.

- Očekujemo u narednom periodu da će naša kompanija da raste a do kraja godine trebalo bi da dobijemo izvozni broj za EU – rekao je Goranović.

Čelnici EBRD-a su precizirali da je zajam od pet miliona evra u okviru projekta LEF, koji ukupno iznosi 405 mil EUR, a namenjen je za dugoročno finansiranje malih i srednjih preduzeća na Balkanu, Turskoj i južnom i ističnom mediteranskom regionu.

Metetal je podsetio da je EBRD u Srbiju uložila u uspešne agro kompanije, poput “Victoria Group”, “MK Group” i “Carnex”-a a finansirala je i maloprodajne lance, kao što je Idea. Upitan koliko je vremena potrebno da EBRD odobri kredit firmi, on je rekao da je u proseku potrebno šest meseci.

- Potrebno je vreme da se upoznamo sa kompanijom, da proverimo da li ispunjava kriterijume, a proces je kraći ako je firma spremna i ima dobar projekat – zaključio je Metatal.

NazadSve vesti


17437259