Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

17.06.2014. - Potpisani ugovori za prečišćavanje otpadnih voda

Ugovori za sprovođenje programa “Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji III” u Kruševcu, Vranju i Užicu, u vrednosti od 60,8 miliona evra, potpisani su danas u Beogradu.

Ugovore su u Palati Srbija potpisali gradonačelnici tri grada i predstavnici Nemačke razvojne banke KFV (KFW) u Beogradu, koja je obezbedila 46 miliona evra, a deo od 14,8 miliona evra obezbeđeno je iz IPA fondova EU.

Ministarka polјoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavlјević Bošković navela je da je ukupna vrednost programa koji je do sada realizovan u toj oblasti 150 miliona evra i napomenula da je od 2005. godine počela saradnja sa nemačkom KFV bankom na projektima sakuplјanja otpada i prečišćavanja otpadnih voda.

Ta banka je, kako je istakla, obezbedila kredit po niskoj kamatnoj stopi od dva odsto za realizaciju tih projekata, što će pomoći u ispunjenju visokih standarda i preporuka EU, koje su jedan od uslova za priklјučenje Srbije EU.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je rekao da ugovori imaju ogroman značaj u cilјu pobolјšanja zaštite životne sredine u našoj zemlјi.

On je podsetio da grad Beograd koji broji 2,5 miliona stanovnika nema uređaje za prečišćavanje otpadnih voda koje, kao takve, odlaze u Dunav i ugrožavaju i građane i životnu sredinu.

Šef sektora za informisanje i medije u Delegaciji EU u Beogradu Ramunas Janušauskas naveo je da se u Srbiji i dalјe prečišćava samo od 5 do 10 odsto otpadnih voda čime se, kako je rekao, zagađuju izvorišta pijaće vode i životne sredine.

Direktor kancelarije KFV u Beogradu Jirgen Velšof najavio je da će ta banka danas imati inicijalni sastanak sa predstavnicima još osam opština iz Srbije sa kojima će razgovarati o realizaciji projekata vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda.

NazadSve vesti


17187902