Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

17.06.2014. - Ima li kontrole izvoza svinjetine?

Predsednik udruženja poljoprivrednika “Paor” iz Crepaje Miroslav Grubanov apelovao je danas na Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo trgovine da se oglase povodom ogreničenja izvoza svinjskog mesa iz Srbije u Rusiju. Sa druge strane, ministar trgovine i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić uveren je da će problem sa izvozom svinjskog mesa u Rusiju biti rešen, da neće ostaviti negativne posledice na dalji izvoz, kao i da neće ugroziti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. “Ova dva ministarstva bi što pre morala da ispitaju šta se zaista desilo da nam Rusija ograniči izvoz svinjskog mesa. Ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju, a sve na štetu seljaka i države”, rekao je Grubanov Radio-televiziji Vojvodina.

Krajem maja meseca ruska fitosanitarna inspekcija presrela je isporuku od 22 tone svinjetine iz Srbije za koju se sumnja da je ustvari prepakovana svinjetina iz Hrvatske i Španije.

Zbog toga je Srbiji je 5. juna Srbiji ograničen izvoz svinjskog mesa u zemlje Cerinskog saveza – Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, na isključivo sirovo meso.

Grubanov se zapitao kako je moguće da ne postoji kontrola izvoznika svinjskog mesa u Rusiju ili je kontrola toliko loša da je skadal ovakve vrste moguć.

“Zar ne nalaze za shodno da ispitaju dešavanja koja srpskog seljaka, nekada velikog izvoznika svinjetine, etiketiraju kao prevaranta i time nas dovode u situaciju da Srbija postane uvoznik mesa”, rekao je Grubanov.

Takođe je upitao da li država ovakvim postupcima “slučajno ili namerno propušta još jednu priliku koja nam se ukazala za dugoročni oporavak srpskog stočarstva”.

Prema pisanju domaćih medija, izvoz srpske svinjetine u Rusiju, drastično je povećan nakon što je Rusija uvela sankcije na uvoz ovog proizvoda iz zemalja Evropske unije.

U januaru 2014. izvoz svinjetine iz Srbije iznosio je 43.000 evra, dok je u martu ukupan izvoz u Rusiju porastao na 1,6 miliona evra.

Ljajić: Problem sa izvozom mesa biće rešen

Problem sa izvozom svinjskog mesa u Rusiju biće rešen, neće ostaviti negativne posledice na dalji izvoz, niti ugroziti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, uveren je Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija u Vladi Srbije.

“Preduzećemo sve što je u našoj nadležnosti kako bismo došli do istine, koja je najbolji argument, i u ovoj situaciji. Sve strane koje su uključene u proces analize, počev od carine, Ministarstva poljoprivrede pa do inspekcija, analiziraće da li je prekršen Sporazum o slobodnoj trgovini i da li je bilo nekih drugih propusta”, izjavio je Ljajić agenciji Tanjug.

Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta, naglasio je Ljajić, Srbija treba da izvesti rusku stranu i

predoči koje sankcije će primeniti prema onima koji su napravili prestup.

“Treba da istinito informišemo rusku stranu o čemu god da se radi. Ako je bilo prekršaja i

kršenja Sporazuma o slobodnoj trgovini, treba to da kažemo i sankcionišemo. Ne možemo da

ugrožavamo Sporazum o slobodnoj trgovini i da cela zemlja trpi zbog nekoliko nesavesnih

izvoznika”, kategoričan je ministar trgovine i telekomunikacija.

Ljajić je podsetio da je Srbija i prošle godine imala problem sa izvozom jabuka u Rusiju, ali da je

taj problem ubrzo rešen.

NazadSve vesti


17309004