Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

11.06.2014. - Kontrola useva soje na teritoriji Srbije

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u ponedeljak, 9. juna, počeće kontrolu useva soje na teritoriji Srbije. Posebna pažnja biće posvećena kontroli nedozvoljenog unošenja i gajenja GMO biljaka na teritoriji Republike Srbije. Nadležna inspekcija utvrdila je konkretne programe obilaska terena. Kontrole će se intenzivnije sprovoditi na prostoru Južnobačkog, Zapadnobačkog, Sremskog i Mačvanskog upravnog okruga.

Parcele na kojima je kao usev zasejana soja biće kontrolisane korišćenjem proteinskih test traka za brzu detekciju genetički modifikovanih biljaka. U slučaju pozitivnih rezultata, biće uzeti uzorci radi zvanične laboratorijske potvrde GMO biljaka.

Za svaku parcelu sa koje budu uzeti uzorci inspektori će odrediti GPS koordinate radi utvrđivanja tačnih geodetskih podataka i vlasništva nad predmetnom parcelom.

Zakonom o GMO u Srbiji zabranjen je ovakav vid proizvodnje i prometa. Ako bude utvrđeno da ima površina na kojima ima GMO biljaka soje, usevi će biti uništeni, a protiv vlasnika će biti pokrenute kaznene mere u skladu s pomenutim zakonom.

NazadSve vesti


17187997