Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

03.06.2014. - Pri kraju dezinfekcija seoskih domaćinstava u Obrenovcu

"U narednih nekoliko dana biće završena dezinfekcija seoskih domaćinstava na teritoriji opštine Obrenovac, što će omogućiti povratak evakuisane stoke i nastavak poljoprivredne proizvodnje", najavila je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković. "Proces dezinfekcije i asanacije terena prošlo je 16 naseljenih prigradskih mesta, a ostaju još dva - Zabrežje i Belo Polje", rekla je Bogosavljević Bošković u mestu Grabovac, gde je obišla domaćinstvo u kome se trenutno obavlja dezinfekcija.

Ona je naglasila su veterinarske službe posao odradile efikasno i maksimalno dobro, napomenuvši da je dezinfikovan prostor gde je smeštena stoka, kao i sama domaćinstva. Bogosavljević Bošković, koja je prethodno razgovarala sa predstavnicima Kriznog štaba te opštine, ukazala je da su u samom gradu Obrenovcu prisutni veći problemi, jer je čak trećina površina pod vodom, a trenutno nije moguće njeno ispumpavanje. Ona je objasnila da ta voda ne otiče, zadržava se na mestu na kom se nalazi, ne funkcioniše gradska kanalizacija, a nivo reka Save i Kolubare je još uvek visok.

"Ta mesta predstavljaju potencijalna žarišta za infekciju i širenje zaraze", upozorila je Bogosavljević Bošković, ali i prenela da krizni štab preduzima određene mere i traže se pumpe za uklanjanje suvišne vode. Ona je naglasila da su na licu mesta ekipe Ministarstva zdravlja i Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, prate situaciju i traže se rešenja kako bi se posao što pre završio. Bogosavljević Bošković je tokom obilaska Obrenovca primetila da postoji velika količina smeća koje treba da bude otpremljeno, dodajući da komunalne službe moraju da rade mnogo brže i efikasnije. Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin objasnila je da je 90 odsto seoskih domaćinstava na području Obrenovca prošlo kompletnu proceduru veterinarske zaštite i istakla da se neprekidno obavlja veterinarski nadzor u cilju sprečavanja eventualne pojave zaraza koje bi mogle da ugroze zdravlje ljudi i životinja. Ona je napomenula da se dezinfekcija radi sa hlornim preparatima, kao i da dva sata nakon sprovođenja mera domaćinstvo može normalno da se koristi.

"Ovo je završna dezinfekcija koja omogućava da se stoka vrati bezbedno u objekte za uzgoj i držanje, bez opasnosti po zdravlje. Nema zaraznih bolesti životinja, što je jako važno", kazala je Čelebićanin. Naše mere će sada biti usmerene na praćenje zdravstvenog statusa svake životinje, rekla je Čelebićanin, i dodala da će se pristupiti vakcinaciji stoke u cilju sprečavanja pojave zaraznih bolesti.

NazadSve vesti


16349037