Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

28.05.2014. - Zdrava hrana sve traženija

Na ovogodišnjem Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu proizvođači organskih proizvoda predstavili su se u hali 3 Novosadskog sajma.

Ministarstvo poljopriovrede i zaštite životne sredine po četvrti put je finasiralo izložbu organskih proizoda, koja je organizovana u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske proizvodnje ‘Serbia organika’. Na sajmu je svoje proizvode, na ovoj izložibi izložilo 36 proizvođača. Predstavljeni su prizvodi iz primarne proizvodnje kao i prerađeni proizvodi. Po rečima savetnice za unapređenje razvoja organske proizvdonje u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Jelene Milić, ovo ministarstvo podržava organsku proizvodnju, a od 2013. godine u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, podsticajna sredstva za organsku proizvodnju su za 40 odsto viša u odnosu na podsticaje namenjene konvencionalnoj proljoprovrednoj proizvodnji.

Po njenim rečima, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je za 2014. godinu ovlastilo šest kontrolnih organizacija za kontrolu organske proizvodnje, koje obezbeđuju sertifikate za domaće, ali i strano tržište. Inače, zahvaljujući kvalitetu, organski proizvodi se izvoze, a na osnovu podataka Uprave carina 2012. godine je ostvaren iznos u vrednosti od preko 3 miliona evra.

NazadSve vesti


17310059