Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

28.05.2014. - Repa obećava dobru kampanju

Šećerna repa na sirovinskom području Fabrike šećera „TE-TO“ u Senti je u dobrom stanju jer je setva na 13.500 hektara obavlјena u optimalnom roku, a presejavanje useva je u nekim mestima obavlјano samo na 300 hektara, uglavnom zbog pokorice. Direktorka senćanske šećerane Teodora Deak izjavila je da su ove sezone površine pod šećernom repom veće nego lane.

– Repa je u izuzetno dobroj kondiciji nakon ovog kišnog perioda, a proverom na terenu smo ustanovili da na gotovo svim površinama imamo oko 100.000 bilјaka po hektaru, što je idealno, a na nekim površinama njihov broj je čak i veći – kaže Teodora Deak. – Za sada nemamo informacija o tome da je bilo štete zbog proteklih padavina, a ako sve bude kako treba, očekujemo da ćemo imati dobar rod i proizvodnju šećera od 95.000 do 100.000 tona.

Po sadašnjim procenama, ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe u senćanskoj šećerani će početi ranije, najverovatnije već krajem avgusta jer se, po rečima Teodore Deak, očekuje da će slatki koren tada biti zreo za vađenje.

Zainteresovanost za setvu repe bila je velika, a senćanska šećerana je proizvođačima obezebdila neophodna zaštitna sredstva i veštačko đubrivo, dok je manjim proizvođačima iz sopstvenog novca obezbeđena i isplata avansa. Direktorka dodaje da je kod Kredi agrikol banke otvorena kreditna linija pa proizvođači za svoje potrebe uz povolјne uslove mogu koristiti kredite, uz garanciju Fabrike šećera „TE-TO“.

NazadSve vesti


17612589