Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

20.05.2014. - Posetite izložbu organske proizvodnje u hali 3 na Novosadskom sajmu poljoprivrede od 20. do 26.05.2014.

U susret Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu- Izložba organske proizvodnje po četvrti put.

Na 81. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu koji će se održati od 20.-26. maja 2014.godine, Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje ,,Serbia Organika” kao krovna organizacija koja objedinjuje celokupan sektor organske proizvodnje u našoj zemlji, a uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, okupiće po četvrti put na jednom mestu u okviru Izložbe organske proizvodnje, učesnike organske proizvodnje: poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom najraznovrsnijeg povrća, žitarica, voća, pečuraka, jaja itd; proizvođače, prerađivače i distributere organskih proizvoda, proizvodjace i distributere repro-materijala za organsku proizvodnju, Centar za organsku proizvodnju u Selenči, lokalna i regionalna udruženja, obrazovne i naučno-istraživačke ustanove, itd.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ponudom i degustiraju i gotove organske proizvode kao što su sokovi od voća i povrća, proizvodi od aronije, testenine, žitne pahuljice i različite vrste integralnih brašna, veliki izbor lekovitog i začinskog bilja, sušene i mlevene pečurke, nerafinisana ulja i namazi od uljarica, voćna aromatična sirća, ajvar i pasirani paradajz, pasterizovane salate itd Proizvodjači i oni koji nameravaju da započnu organsku proizvodnju će imati priliku da se upoznaju sa sredstvima dozvoljenim za organsku proizvodnju kojima mogu tretirati i oplemeniti svoje zemljište u cilju ishrane i podizanja vitalnosti biljaka.

Sve one koje bude zanimalo da saznaju o studijama iz oblasti organske proizvodnje će moći da se informišu na štandu Fakulteta za ekološku poljoprivredu. Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetičkih sredstava za zaštitu i ishranu biljai oplemenjivanje zemljišta. Proizvodnju kontrolišu kontrolne organizacije ovlašćene od strane Ministarstva poljoprivrede za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje.

Organska proizvodnja u Srbiji je sve popularnija i ekonomski značajnija, a zahvaljujući potencijalima koji se pre svega ogledaju u usitnjenom posedu i zemljištu koje nije kontaminirano nepoželjnim materijama, ovaj vid poljoprivrede može značajno doprineti razvoju ruralnih područja, a time i poljoprivrede uopšte. Aktivnosti ,,Serbia organika” su takodje usmerene i na povećanje svesti gradjana o organskoj proizvodnji i njenom značaju za zdravlje potrošača, ali i o celokupnom očuvanje životne sredine.

Ova izložba je svih prethodnih godina pobudila veliko interesovanje posetilaca koji su se zanimali za organske proizvode, kako se proizvode, gde se mogu nabaviti, ali i potencijalnih proizvodjača koje je interesovalo kakva je procedura započinjanja sertifikovane organske proizvodnje, kakve su mere podrške nadležnog Ministarstva itd., što je još jedna od potvrda

velikog potencijala ove vrste proizvodnje. Na zajedničkom štandu Nacionalne asocijacije Serbia organika i Ministarstva poljoprivrede će svi zaintersovani moći dobiti odgovore na sva pitanja gde će će biti i literatura iz ove oblasti.

NazadSve vesti


17617090