Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

16.05.2014. - Pomoć za najugroženije poljoprivrednike

"Država će naći urgentna rešenja kako bi se najugroženijim poljoprivrednicima pomoglo da prevaziđu štetu izazvanu poplavama", izjavila je za RTS ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković. Ona je istakla da su obimne padavine ugrozile poljoprivredne proizvode i da su poljoprivrednici pretrpeli veliku štetu.

"Obimne padavine u prethodnom periodu su u značajnoj meri ugrozile poljoprivredne proizvode, ne dozvoljavaju da se setva završi, a usevi su stradali. Neke površine su već presejavane, a bez sumnje će posle ovog trećeg talasa poplava za mnoge površine biti neophodno da se i treći put zaseju", rekla je ministar Bogosavljević Bošković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kako kaže, država će pomoći, tražiće se urgentna rešenja kako bi se najugroženijima pomoglo da prevaziđu štetu.

"Gledaćemo da kroz repro materijal, kroz seme, kroz đubrivo, pomognemo proizvođačima da prevaziđu štete koje su imali od poplava. Naravno, u ovom trenutku, kada ovakve padavine dobiju karakter elementarne nepogode, najvažnije je da spasimo ljudske živote. A država će nakon stabilizacije situacije učiniti sve što je u njenoj moći da sanira posledice", kaže ministar Bogosavljević Bošković .

Jedan od prioriteta rada ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine biće rešavanje problema zapuštenih kanala, uređenje rečnih vodotokova i kanala - za navodnjavanje u sušnim periodima i odvodnjavanje za vreme padavina.

"Mi moramo izvući poruke i videti šta je trebalo da uradimo, što možda nismo uradili, a trebalo je, da štete budu manje", rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

Govoreći o problemu vojvođanskih paora kojima kasni isplata subvencija, ministar Bogosavljević Bošković kaže da je upoznata sa njihovim primedbama i da se njeni saradnici analiziraju probleme paora.

Ministar očekuje da će narednih dana krenuti isplata zakasnelih subvencija i ističe da će se u narednom periodu raditi i na pojednostavljivanju zahteva za dobijanje subvencija, kako bi poljoprivrednici lakše došli do sredstava koja im zakonski pripadaju.

Kada je reč o hrani koja se prodaje na srpskom tržištu, ministarka je istakla da je ta hrana bezbedna i da se stalno kontroliše po ustaljenim procedurama.

Ipak, usaglašavanje naših standarda sa standardima EU takođe je jedan od prioriteta, kako bi se srpski proizvodi mogli naći i na evropskom, ali i na američkom tržištu. Kako ističe, šanse za izvoz su velike, naročito za izvoz organske hrane.

Ministar kaže da su predloženi državni sekretari u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine koji uskoro treba da budu imenovani čime će se stvoriti uslovi da taj resor radi u punom kapacitetu.

"Neki poslovi ne trpe odlaganje. Mnogo je oblasti u kojima moramo odmah da reagujemo", rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

NazadSve vesti


17617086