Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

13.05.2014. - Počinje realizacija mera za razvoj poljoprivrede

Potpisivanje ugovora sa stotinak poljoprivrednih proizvođača koji su prvi konkurisali za sredstva Vlade Vojvodine za finansiranje razvoja poljoprivrede obaviće se u ponedeljak, izjavio je danas Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić. … On je rekao, na konferenciji za novinare, da će ti krediti biti namenjeni za sisteme za navodnjavanje, za protivgradne zaštitne mreže, za poljoprivrednu proizvodnju u zaštićenom prostoru, odnosno za staklenike i plastenike.

“Završili smo deo konkursa za staračka domaćinstva, to je ona socijalna kategorija kojom podstičemo neku vrstu komasacije i motivišemo staračka domaćinstva da svoju zemlju u arendu ustupe mladim poljoprivrednim domaćinstvima na teritoriji njihove katastarske opštine”, rekao je Ješić, dodajući da je za staračka domaćinstva do sada opredeljeno oko 50 miliona dinara.

Po njegovim rečima u prvih 30 dana konkursa opredeljeno je oko 122 miliona dinara za sisteme za navodnjavanje, što, kako je kazao, znači da će novih oko 620 hektara poljoprivrednog zemljišta biti pod sistemima za navodnjavanje.

Za protivgradne mreže izdvojeno je oko 242 miliona dinara što će, kako je naglasio, omogućiti novih 150 hektara voćnjaka zaštićenih protivgradnim mrežama, dok je za plastenike i staklenike do sada dodeljeno oko 13 miliona dinara, čime će biti omogućeno da se postave plastenici na dodatnih 2,2 hektara.

“Ovih dana su nam krenuli konkursi u stočarstvu i za smeštajne kapacitete u voćarstvu i povrtarstvu, kao i za preradu začinskog bilja”, istakao je Ješić dodajući da dinamika kreditiranja oko 65.000 poljoprivrednih proizvođača u Vojvodini ide zacrtanom dinamikom najavljenom još krajem prošle godine.

Ješić je rekao da su mere Vlade Vojvodine za podršku poljoprivredi obuhvatile celokupnu poljoprivredu i da se one sprovode na tri načina – bespovratna davanja, krediti Fonda ua razvoj poljoprivrede sa kamatom do dva odsto i finasiranje iz Razvojnog fonda Vojvodine koji treba da prati pomenute kreditne linije i pomogne poljoprivrednim proizvođačima koji nemaju sredstava u navedenim konkursima.

Za stočarstvo 92 miliona dinara

Iz budžeta Vojvodine su za razvoj stočarstva izdvojena 92 miliona dinara, a u planu su i dodatne subvencije poljoprivrednicima, izjavio je Ješić.

Taj novac će poljoprivrednici moći da iskoriste za adaptaciju stočarskih objekata, nabavku opreme i izmeštanje farmi.

Ješić je kazao na konferenciji za novinare da je u toku i drugi projekat u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom i Naučnim institutom za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, uz pomoć kojeg je otvoreno oko 150 novih radnih mesta u protekloj godini, i to uz veoma mala ulaganja.

“Zaštitili smo oko 15 vrsta domaćih sireva i oko 10 mesnih prerađevina sa područja Vojvodine. Projekat nastavljamo i ove godine jer želimo da se izmaknemo od monopolskih lanaca i da našim poljoprivrednicima ogućimo bolju zaradu”, kazao je Ješić.

Tim projektom je omogućeno proizvođačima da, umesto da mleko prodaju po ceni koja je sada 27 do 35 dinara po litru, prave sir i druge proizvode i kroz njih za litar mleka dobiju od 120 do 150 dinara.

“Ono što je posebno dobro je činjenica da se ne može napraviti dovoljno tih proizvoda, koliko ih tržište traži u ovom trenutku”, ocenio je Ješić.

Najavio je da će rebalansom pokrajinskog budžeta biti obezbeđeno još oko 100 miliona dinara za subvencije kupovine stada i za uvoz stoke za govedarstvo, svinjarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, kako bi se poboljšao kvalitet stočnog fonda u Vojvodini.

Ješić je dodao da se mora mnogo raditi u kontroli i bezbednosti proizvoda od mleka, mesa, povrća, žitarica.

“Kao region koji je podložan toksinima, trpimo štetu. Preduzeli smo neke mere u saradnji za Univerzitetom i radi se na tome, ali se dešava da robu s mikotoksinima ne možemo da izvezemo, pa onda njome hranimo našu stoku i proizvodimo finalne proizvode koji nemaju odgovarajući kvalitet”, upozorio je Ješić.

NazadSve vesti


17322875