Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

13.05.2014. - Značajno porastao izvoz hrane u Rusiju

U prvom kvartalu 2014. godine izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju zabeležio je rast od 69 odsto.

Vrednost izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju u prvom kvartalu ove godine premašila je 55,5 miliona dolara, što predstavlja rast od 69 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Rast je ostvaren prvenstveno zahvaljujući povećanom izvozu svežeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, sira, sladoleda, sokova, vina ali i semena suncokreta, semenskog kukuruza, sadnica voća i kalemova ruža.

Očekuje se da do kraja 2014. godine izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju dostigne vrednost od oko 300 miliona američkih dolara. Tokom 2013. godine srpska privreda izvezla je u Rusiju prehrambene proizvode u vrednosti od 184,6 miliona dolara, što je za 13 odsto više nego 2012.

U razmeni drugih vrsta robe, u prvom kvartalu 2014. zadržan je ukupan trend, izvoz Srbije iznosio je 238,139 miliona dolara, dok je ukupna razmena iznosila 826,355 miliona dolara.

Zbog ovakvih kretanja u izvozu hrane iz Srbije u Rusiju, velike svetske kompanije prehrambenog sektora razmatraju mogućnost da investiraju u našoj zemlji, organizuju proizvodnju i koriste model preferencijalnog plasmana proizvoda na tržište jedinstvenog ekonomskog prostora Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini i bescarinskom izvozu.

Privredna komora Srbije podržava izvoz, inicijative i nastup kompanija srpskog prehrambenog sektora na tržištu Rusije, organizuje prezentacije, direktne kontakte, saradnju sa trgovinskim lancima i distributerima u Rusiji, organizuje ekspertska savetovanja, seminare, sajmove i poslovne forume.

NazadSve vesti


17617136