Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

12.05.2014. - Preduzete sve mere zbrinjavanja zaplenjenih životinja u blizini graničnog prelaza Špilja

Na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, veterinarska inspekcija Raškog upravnog okruga je 27. aprila 2014. godine izašla na teren u blizini graničnog prelaza Špiljan u opštini Tutin gde je u garaži privatne kuće u vozilu bez registarskih oznaka zaplenila određen broj životinja.

Konstatovano je da se u automobilu u nehumanim uslovima nalaze dva papagaja, tri fazana, 14 zeba, 144 tigrice, 25 nimfe, četiri mačeta dugodlake persijske rase, jedan pas pekinezer, dva psa ši-cu rase, četiri maltezera, tri šteneta labradora, jedna čivava, 13 patuljastih zečeva i 15 morskih prasića. Vlasnik životinja nije utvrđen. Životinje nisu bile obeležene i nije pronađena prateća dokumentacija na osnovu koje bi se moglo utvrditi poreklo, kretanje i zdravstveni status životinja. Kako su životinje zatečene u vrlo lošem kondicionom stanju, odnosno u malim neuslovnim boksovima i bez dovoljne količine kiseonika, veterinarska inspekcija je brzo reagovala kako bi spasila živote ovih jedinki.

U skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, zaplenjene životinje prebačene su u prihvatilište za pse JKP ,,Čistoća“ u Kraljevu gde im je ukazana primarna zdravstvena zaštita. Obzirom da u prihvatilištu ne postoje uslovi za smeštaj ptica one su prebačene u ZOO vrt Beograd. Među pticama nalazile su se zaštićene vrste ptica sa CITES liste. Te ptice su prebačene u Zoo vrt Palić (dva papagaja i tri fazana). Ostale životinje smeštene su u prihvatilište JKP ,,Čistoća“ Kraljevo gde se sprovodi karantin u kome će se završiti identifikacija vrsta, njihovo uvođenje u propisane evidencije, praćenje njihovog zdravstvenog stanja i pružanje neophodne zdravstvene zaštite.

Obzirom na nepoznato poreklo i zdravstveni status konsultovana je epizootiološka služba VSI Kraljevo. Naložene su karantinske mere i preporučena dužina trajanja karantina. Veterinarska inspekcije Raškog upravnog okruga rešenjem je odredila karantin za životinje u trajanju od 21 dan.

Istim rešenjem, radi karantiranja zaplenjenih životinja naložene su mere i određene tri adekvatne prazne prostorije vlasništva JKP ,,Čistoća“ u Kraljevu. Za brigu o ovim životinjama zaduženi su izvođač komunalnih usluga kome je naloženo staranje o životinjama i radnici preduzeća sa obavezom redovnog izveštavanja veterinarskoj inspekciji o svim promenama kod životinja i preduzetim merama i prijavu svake promene zdravstvenog stanja životinja. Nezaposlenim licima i licima koja nisu pismeno ovlašćena za staranje o njima zabranjen je pristup.

Nakon veterinarskog pregleda svih životinja utvrđeno je da je zbog neadekvatnog transporta, nepoštovanja Zakona o dobrobiti životinja nepoznatih lica, koja su ove životinje stavile u ilegalan promet, ugrozili njihovu kondiciju i imunološko stanje, došlo do uginuća četiri maltezera i dva psa ši-cu rase za koje je VSI Kraljevo utvrdio da je uzrok uginuća adenovirus.

NazadSve vesti


17310279