Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

29.04.2014. - Srpsko meso za rusko tržište

Rusija je zabranila uvoz svinjskog mesa iz Evropske unije i SAD zbog bolesti životinja. Uvoz je zabranjen na godinu dana, a razmatra se produženje na pet godina

Za domaću poljoprivredu otvaraju se nove mogućnosti, jer bi izvoz svinjskog mesa iz Srbije u Rusiju mogao znatno da se uveća.

Rusiji je potrebno oko sedam miliona svinja godišnje, prosečne težine od po 80 kilograma. Za kilogram svinjskog mesa plaćaju 2,4 evra.

Međutim naši kapaciteti sada su veoma mali, jer samo šest klanica ima dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju.

“Potrebe godišnje Rusije, njihova kvota je 560.000 tona svinjskog mesa, što je neverovatna količina. Mislim da Srbija bar 10 odsto u ovom momentu može da izveze i da zadovolji potrebe. Mi moramo da se organizujemo i da našu poljoprivredu ubacimo u petu brzinu”, kaže Maja Timotijević, državni sekretar Ministarstva poljošprivrede.

Izvoz svinjskog mesa u Rusiju trebalo bi da aktivira i druge poljoprivredne grane.

“Prvo zapošljavamo veliki broj naših seljaka, poljoprivrednih proizvođača. Drugo, punimo naše farme i treće ostvarujemo mnogo veću zaposlenost naših klanica. I ono što je najvažnije ostvarujemo značajan devizni priliv. Ne izvozimo merkantilni kukuruz koji ima mnogo manju vrednost u odnosu na svinjsko meso”, kaže Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Ipak, nije sve tako jednostavno.

“Ono što nam trenutno otežava je to što ti kontejneri ne mogu da idu tranzitom kroz Evropsku uniju, jer nam Evropska unija zabranjuje, nego moraju da idu na luku Bar i putem mora idu uglavnom na Sankt Petersburg. Otprilike taj put traje nekih 30 dana”, kaže Aleksandar Đokić, direktor proizvodnje Industrije mesa “Koteks” iz Surčina.

Domaće sertifikovane klanice mogu mesečno da isporuče oko 5.000 tona svinjskog mesa. Prema sadašnjim cenama, to bi bio posao vredan oko 150 miliona evra godišnje, što je oko jedan i po odsto ukupnog domaćeg izvoza.

“Taj iznos bi mogao da bude dupliran ukoliko bi država Srbija izdejstvovala u Briselu da se odobri transport svinjskog mesa preko teritorije Evropske unije. Ta zabrana je nastala 2010. kada se pojavila svinjska kuga, i ističe 2015. godine”, kaže Milivoje Ćosić, iz kompanije “Interkomerc”.

U klanicama u Srbiji prošle godine je zaklano milion i 780 hiljada grla. U istom periodu broj

svinja u tovu bio je milion i 360 hiljada. Povećanjem klaničnih kapaciteta, Srbija bi mogla da

unapredi svoj izvoz i dodatno zaradi.

NazadSve vesti


16397158