Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

29.04.2014. - Neispravan svaki sedmi uzorak hrane

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije utvrdila je nepravilnosti kod svakog sedmog kontrolisanog uzorka hrane ili pića.

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije saopštila je da je tokom kontrole prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića, u prva tri meseca 2014. utvrdila nepravilnosti kod svakog sedmog kontrolisanog uzorka hrane ili pića.

U saopštenju se navodi da je nepravilnost utvrđena kod 396 uzoraka hrane i pića od ukupno 2.807 kontrolisanih.

Najčešći razlozi povlačenja proizvoda iz prometa su neposedovanje dokaza o bezbednosti i nepropisna deklaracija, dok se manji deo nepravilnosti odnosio na kvalitet.

Precizira se da je u tom periodu podneto 144 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i 152 zabrane prometa.

Poljoprivredna inspekcija je iz prometa povukla 292 litra piva i 181 litar osvežavajućih bezalkoholnih pića i 16 litara voćnog soka i nektara kojima je istekao rok.Iz prometa je povučeno i 22.119 litara vina zbog nepropisne deklaracije koja je bila bez kontrolnog broja, ali i 20 litara rakije koja takođe nije imala propisnu oznaku geografskog porekla.

Inspektori u povukli i 6.775 kilograma brašna bez evidencione markice, 51 kilogram čaja sa neusaglašenom deklaracijom, 47 kilograma finih pekarskih i konditorskih proizvoda kojima je istekao rok trajanja i 32 kilograma dodataka jelima, začina i praškastih proizvodi kojima je istekao rok.

Oduzeto je i uništeno 247 litara vina i 141 litar rakije zbog nedozvoljene prodaje u rinfuzu.

NazadSve vesti


17380814