Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

22.04.2014. - Apel poljoprivrednim proizvođačima da osiguraju zasade

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije prof. dr Dragan Glamočić apelovao je danas na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje zasade protiv suše, grada i drugih prirodnih nepogoda.

„Pozivam sve poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje zasade jer će tako ostvariti odštetu. Svake godine imamo neku vremensku nepogodu. Moramo biti spremni a ne da se iznenadimo kada pada kiša, sneg ili nas pogodi suša i molimo Boga da nas nepogode zaobiđu“, rekao je Glamočić i dodao da Ministarstvo daje bespovratna sredstva u iznosu do 50% za one koji osiguraju svoje zasade.

Ministar je, nakon obilaska zasada malina u selu Trešnjivica kod Arilja, istakao da je „šteta velika ali nije onolika koliko je istaknuto prvih dana nepogode, kao i da će „potpunija procena štete od snega biti moguća kasnije“. On je izrazio nadu da će malina iz Srbije i ove godine biti izvezena u količinama kao i prethodnih godina.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić obišao je ranije danas zajedno sa ministrom odbrane Nebojšom Rodićem poplavljena područja u u opštini Lučani gde je proglašena vanredna situacija.

Ministar Glamočić je naglasio da se poplave ponavljaju već godinama zbog čega je neophodna reorganizacija javnih preduzeća jer je „javašluk evidentan“.

„Sistem je urušen desetinama godina unazad, javašluk je evidentan u svim javnim preduzećima i ona se moraju reorganizovati. Samo da je drveće iz vodotoka očišćeno, bila bi mnogo drugačija situacija i veći protok vode“, rekao je Glamočić. On je naveo da će Ministarstvo poljoprivrede u skladu sa svojim mogućnostima pomoći poljoprivrednim proizvođačima kojima su oranice poplavljene.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obišao je danas zajedno sa rukovodstvom opštine Ivanjica, poljoprivrednom stručnom službom i udruženjima malinara iz tog kraja poljoprivredne prizvođače i sa njima razgovarao o načinima za saniranje štete prouzrokovane snegom na zasadima malina. On je, tokom dana, obišao i opštinu Požega.

NazadSve vesti


17311472