Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

15.04.2014. - Upozorenje Ministarstva poljoprivrednim proizvođačima soje

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije obaviće detaljnu kontrolu useva soje, kao i kontrolu prilikom otkupa sa ciljem sprečavanja gajenja i prometa GMO soje. Ministarstvo poljoprivrede upozorava poljoprivredne proizvođače da je Zakonom o GMO u Srbiji zabranjen ovakav vid proizvodnje i prometa.

Nadležna inspekcija utvrdila je konkretne programe obilaska reona i ukoliko se utvrde površine na kojima je GMO biljka soje, kompletni usevi biće uništeni a protiv vlasnika će biti pokrenute kaznene mere u skladu sa Zakonom o GMO, dok će njihova gazdinstva biti svrstana u pasivni status, koji podrazumeva gubljenje svih vrsta podsticaja.

Posebne mere biće preduzete i prilikom otkupa zrna soje gde će značajnu odgovornost za kontrolu zrna imati skladištari i otkupljivači.

Fitosanitarana inspekcija Ministarstva poljoprivrede redovno kontroliše promet soje na teritoriji Srbije i upozorava poljoprivrednike da kupuju isključivo deklarisano seme. Obaveštavamo proizvođače soje da postoji interes država EU za našim zrnom soje upravo zbog toga što nije GMO.

NazadSve vesti


17617137