Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

15.04.2014. - Al Dahra preuzima 51% Rudnap agrara

Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je kompaniji “Al Dahra” iz UAE da preuzme 51 odsto vlasništva u preduzeću “Rudnap agrar”, Vojina Lazarevića.

Kako se navodi u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije, objavljenom na zvaničnoj internet stranici ove institucije, u skraćenom postupku se odobrava koncentracija učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem zajedničke kontrole od “Al Dahre” i akcionarskog društva “Rudnap grup” (Rudnap Group A.D.) nad privrednim društvom “Rudnap agrar”.

Kako se navodi u rešenju, do zajedničkog upravljanja “dolazi na osnovu ugovornog preuzimanja 51 odsto udela u kapitalu društva ‘Rudnap agrar d.o.o.’, kojim suvlasnički udeo u ovom društvu stiče ‘Al Dahra International Investment LLC’, kupovinom istog od domaćeg društva ‘Rudnap Group A.D.’ kao prethodnog jedinog člana društva ‘Rudnap agrar d.o.o’ sa 100 odsto udela u njemu”. “Na osnovu korišćenja podataka i informacija koje su Komisiji dostavili podnosioci prijave, a koji su tokom predmetnog upravnog postupka smatrani značajnim za donošenje ispravne odluke Komisije, zaključeno je da sprovođenje ove koncentracije ne dovodi do bitnog sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije na tržištu Republike Srbije, ili bilo kom njegovom delu, a naročito stvaranjem ili jačanjem dominantnog položaja, zbog čega je ocenjeno da se u konkretnom slučaju radi o dozvoljenoj koncentraciji, pa je stoga odlučeno kao u dispozitivu”, navodi se u zaključku Komisije. Rudnap agrar najmlađi je član istoimene grupacije, čiji je vlasnik Vojin Lazarević. Kako se navodi na zvaničnom sajtu, cilj osnivanja je unapređenje srpske poljoprivrede kroz uzgajanje najkvalitetnijih sorti voća na plodnim oranicama u Srbiji, a plan je bio da se do 2013. plantaže prostiru na više od 500 hektara, u šta bi Rudnap agrar trebalo da uloži 50 miliona evra. Na sajtu se ne navodi u kojoj meri je plan realizovan. Prema nezvaničnim informacijama, firme članice Rudnap grupe Vojina Lazarevića su u veoma teškom stanju i u velikim su dugovima. Protiv Lazarevića je prošle godine podignuta i krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrebama u energetskom sektoru oštećena država Srbija. Podsetimo, o investicijama “Al Dahre” u srpski agrar govorilo se još krajem 2012. godine, dok je početkom prošle godine tadašnji ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić sa pomenutom kompanijom u Abu Dabiju potpisao predugovor kojim je bilo predviđeno da “Al Dahra” investira u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava u Srbiji. Taj posao, međutim, nikada nije realizovan do kraja.

NazadSve vesti


17188436